Makrela z puszki – dla niektórych symbol studenckiego życia, dla innych – źródło nieograniczonych możliwości w kuchni. Sprawdźmy, jak można rybną konserwę zmienić w serię smakowitych dań, które zaskoczą drugą połówkę, rodzinkę, a nawet tego sceptycznego znajomego, który twierdzi, że zna się na smakach lepiej niż Gordon Ramsay!
Śniadanie mistrzów! Pasta z makreli z rześkimi dodatkami
Zacznij dzień od eksplozji smaku z pastą z makreli. Takie smarowidło wymaga tylko kilka składników i jest superpożywne! Na pewno smakuje też lepiej niż zwykły tost z masłem.
Rozdrobnij makrelę widelcem, dodaj serek śmietankowy (lub majonez – dla fanów tłuszczyku), szczypiorek, trochę soku z cytryny, pieprz i voilà! Masz pastę, która świetnie sprawdzi się na świeżym pieczywie czy krakersach. Dodaj kilka plasterków rzodkiewki dla chrupkości i koloru. A może masz akurat ogórki konserwowe? Też świetnie się sprawdzą!
Obiad na szybko? Sałatka makrelowa z ziemniakami
Sałatka na obiad? Pewnie! Szczególnie jak lubisz szybko, syto i smacznie! Wykorzystaj filet z makreli w oleju do stworzenia sałatki, która zaimponuje każdemu. Ugotuj ziemniaki al dente, dodaj do nich pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę i garść świeżego koperku. Na koniec, najważniejszy składnik – makrela w oleju od Lisner rozdrobniona widelcem! Całość polej lekkim sosem winegret. Prawda, że proste? A jak smakuje…
Eksperyment na kolację! Makrela w roli głównej w tajskim curry
Czas na mały kulinarny eksperyment. Makrela w tajskim curry to coś, co z pewnością pobudzi Twoje kubki smakowe. Rozpocznij od podsmażenia cebuli, czosnku i świeżego imbiru, dodaj ulubione tajskie przyprawy, trochę mleczka kokosowego i w końcu – makrelę. Podawaj z gorącym ryżem lub z makaronem ryżowym. Ostrzeżenie: to danie może uzależniać!
Imprezowy hit, czyli tarta z makrelą i pomidorami
Planujesz imprezę? Zaskocz gości tartą z makrelą, która jest równie piękna, co smaczna. Ułóż ciasto francuskie w formie, na to wyłóż cienkie plastry pomidorów, posyp oregano i rozłóż równomiernie kawałki makreli. Zapiekaj do złotego koloru, a efekt nie tylko będzie cieszył oko, ale i podniebienie. Twoi goście na pewno poproszą o dokładkę!
Makrelowa bruschetta – prostota w najlepszym wydaniu
A na deser coś naprawdę prostego – bruschetta z makrelą. Podpiecz kromki bagietki, na każdej ułóż kawałki makreli z puszki, najlepiej tej w pomidorowym sosie i listek bazylii. Proste? Owszem. Smaczne? Niewiarygodnie!
Lunchbox pełen smaku do szkoły lub pracy – wrap z makrelą na wynos
Nie zapominajmy o daniu, które możesz zabrać do pracy! Wrap z makrelą to szybki, zdrowy i niesamowicie smaczny sposób, by przetrwać do końca dnia roboczego z uśmiechem. Weź dużą, miękką tortillę i posmaruj ją warstwą serka, np. chrzanowego, ziołowego czy o smaku szczypiorka. Dodaj cebulę – taką jak lubisz, surową, marynowaną czy w formie konfitury!
Następnie, na środku rozłóż liście sałaty, a na to wszystko wyłóż rozdrobnioną makrelę. Zwiń w ciasny rulon, który łatwo zmieści się w Twoim pudełku śniadaniowym. Taki wrap nie tylko zaspokoi Twój głód, ale dostarczy też niezbędnych składników odżywczych, byś mógł działać na pełnych obrotach przez resztę dnia.
Jak widzisz, możliwości wykorzystania tego skromnego składnika są niemal nieograniczone. Od śniadania po kolację, od prostych past po wykwintne tarty, makrela potrafi zaskoczyć i oczarować. Otwórz więc swoją spiżarnię, wyjmij puszki makreli i zacznij eksperymentować!
tekst i fot. mat. partnera