22 listopada 2024

Sprzęt do lokalu gastronomicznego

Lokal gastronomiczny to miejsce, gdzie z zasady wydaje się duże ilości posiłków. Niezależnie od tego, czy jest to bar sałatkowy, duża restauracja, czy fast-food, z całą pewnością jego pracownicy muszą działać szybko. Aby jednak było to możliwe, warto postarać się o odpowiedni sprzęt.

Reklamy

Materiał reklamowy

 

Każdy właściciel lokalu gastronomicznego przed rozpoczęciem swojej działalności musi oczywiście odpowiednio wyposażyć kuchnię i pomieszczenie, gdzie przyjmowani będą goście. Wydawałoby się, że nie jest to trudne zadanie – w końcu każda kuchnia powinna mieć blaty robocze, specjale zlewy, kuchenki, czy piece. Ponadto lokal musi przyciągać klientów atrakcyjnym wystrojem tak, aby goście czuli się w nim dobrze. Co zrobić, aby z jednej strony zachęcić do odwiedzania naszej restauracji, a z drugiej – ułatwić pracownikom przyrządzanie i podawanie posiłków?

Reklamy

 

Wydawanie posiłków

W stołówkach pracowniczych, barach kanapkowych i tych typu fast-food z pewnością sprawdzą się ciągi wydawnicze. Przede wszystkim takie rozwiązanie ułatwi gościom wybór określonych potraw i dodatków (bo widzą każde z dostępnych w lokalu dań), a poza tym pozwolą pracownikowi sprawnie podać posiłek. Oczywiście podczas poszukiwania urządzeń składających się na ciąg wydawniczy należy wziąć pod uwagę rodzaj podawanych posiłków, ilość miejsca do zagospodarowania, a także przewidywaną liczbę klientów. Obecnie dostępne ciągi wydawnicze można niemal dowolnie komponować – z poszczególnych elementów dostępnych w sklepach z pewnością wybierzemy więc idealne dla naszego lokalu rozwiązanie. Jeśli chcemy aby nasi goście sami się obsługiwali – konieczne będą witryny i nadstawki otwierane właśnie od strony klienta. Możemy też stworzyć stanowisko, gdzie kucharz będzie przygotowywał posiłki na oczach gościa i zgodnie z jego preferencjami. Warto rozejrzeć się za ciągami wydawniczymi, które nie tylko będą atrakcyjnie wyglądały, ale również zapewnią potrawom odpowiednią temperaturę i nie dopuszczą do ich wysuszania – tylko w ten sposób zyskamy pewność, że serwowane posiłki będą smaczne.

 

Frytkownica dla profesjonalistów

W wielu lokalach gastronomicznych używane są frytkownice. Wbrew pozorom urządzenie to umożliwia nie tylko przygotowanie popularnej przekąski, ale również kotletów, krewetek czy pączków. Profesjonalne frytkownice, takie jak np. na http://emaks.pl/gastronomia-1/frytownice-elektryczne.html mają dużą pojemność, co całkiem zrozumiałe w przypadku kuchni, gdzie trzeba działać szybko. Nie jest to jednak ich jedyna zaleta. W porównaniu bowiem do odpowiedników tego urządzenia, jakich używamy w domu, taki profesjonalny sprzęt nagrzewa olej znacznie szybciej, a co za tym idzie – w krótszym czasie jest gotowy do pracy. Wiele modeli przeznaczonych do lokali gastronomicznych, jak np. frytkownica 10l Timer, wyposażonych jest w tzw. zimne strefy na dnie pojemnika, co zapobiega przypalaniu się zawartości kosza, która z niego wypadła. Dzięki temu rozwiązaniu spalone frytki nie wpływają na smak oleju w zbiorniku. Ponadto używane w profesjonalnych kuchniach frytkownice wykonane są z wytrzymałej i praktycznej stali nierdzewnej, którą łatwo utrzymać w czystości.

Reklamy

 

fot. mat. sponsora