Wiele osób bez problemu odpowie czym jest matrioszka, bałałajka czy samowar wywodzące się z Rosji. Ale czy równie łatwo określimy czym jest okroszka, rastiegaj czy bliny? Zorganizowany w hrubieszowskiej Trójce Konkurs „Mistrz kuchni rosyjskiej” miał na celu zaprezentowanie wiedzy dotyczącej kuchni rosyjskiej – a jak Rosja jest obszerna, tak obszerne jest bogactwo jej potraw.
ДОБРО ПОЖАЛОВАТЬ В РYССКУЮ КУХНЮ
Nad przebiegiem konkursu czuwała komisja w składzie p. Barbara Kaszuba, p. Elżbieta Szkalej, p.Justyna Marcych i p. Iwona Chrząstek.
W szranki o tytuł Mistrza Kuchni Rosyjskiej, wbrew powszechnej opinii, że to mężczyźni są najlepszymi kucharzami, stanęły uczennice klas szóstych szkoły podstawowej i pierwszych gimnazjum Zespołu Szkół Miejskich nr 3.
Drużyny miały za zadanie ułożyć menu składające się z potraw charakterystycznych dla kuchni rosyjskiej, odgadnąć nazwę potrawy na podstawie zdjęcia, rozpoznać zupę w oparciu o jej opis oraz odpowiedzieć skąd wzięła się nazwa kotlety pożarskie, boeuf strogonow, okruszka czy rasstiegaj. Jury mogło dosłownie poczuć smak kuchni rosyjskiej degustując przygotowane przez drużyny bliny, które też zostały poddane ocenie. Wszyscy mogli napić się tradycyjnej herbaty rosyjskiej podawanej z samowara.
Z niełatwymi zadaniami najlepiej poradziły sobie Martyna Różańska i Aleksandra Richter z kl. VIa- zajmując tym samym I miejsce. Bardzo wyrównany poziom sprawił, że aż trzy drużyny uplasowały się na II miejscu- Zosia Łyko i Weronika Lipnicka z kl. Ia gimnazjum, Monika Bednaruk i Paulina Kawka z kl. VI c oraz Kamila Czupryńska i Agata Łaba z kl. VIb. Tuż za nimi na III miejscu znalazły się Magda Koronowicz i Justyna Migas z kl. Ib gimn.
Gratulujemy uczestnikom dużej wiedzy przy rozwiązywaniu kolejnych konkurencji. Konkurs poprowadziły uczennice z kl. VIc- Julia Jaroszyńska i Aneta Roch.
źródło i fot. ZSM nr 3