W dniu 27 marca 2019 roku w Domu Weselnym „Rusałka” w Horodle odbyły się jednodniowe warsztaty kulinarne.
Warsztaty miały na celu kultywowanie tradycji kuchni regionalnej oraz aktywizację mieszkańców w kierunku zachowania i wykorzystania dziedzictwa Lubelszczyzny. Wzięły w nich udział panie z KGW Horodło i KGW Liski.
Podczas warsztatów uczestniczki, pod bacznym okiem Pani Elżbiety Wójcik – właścicielki restauracji Koncertowa w Lublinie, samodzielnie przygotowywały między innymi: kaczkę po zamojsku, zupę pokrzywową, zapiekankę ziemniaczaną. Na stołach zagościły także sałatki ze świeżych warzyw.
Wspaniałych potraw mieli okazję spróbować: Wicestarosta Powiatu Hrubieszowskiego Pan Wojciech Sołtysiak, Naczelnik wydziału edukacji kultury, kultury fizycznej i turystyki Pan Dariusz Czujkowski, Dyrektor Zespołu Szkół nr 3 w Hrubieszowie Pan Dariusz Szadowski, Dyrektor Zespołu Szkół w Horodle Pan Jan Hajkowski, Pan Dariusz Tuz, Pan Grzegorz Jeżyna Sekretarz UG Horodło oraz Pan Paweł Kłosiński Przewodniczacy Rady Gminy Horodło, którzy w towarzystwie Pani Prezes Lokalnej Grupy Działania Ziemi Chełmskiej Beaty Irminy Juśkiewcz i Wójta Gminy Horodło Pana Krzysztofa Bożka odwiedzili uczestników w trakcie trwania warsztatów.
Warsztaty odbyły się w związku z realizacją przez Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania „Ziemi Chełmskiej” międzynarodowego projektu współpracy pn. „Promocja i Turystyka” w ramach poddziałania 19.3 „Przygotowanie i realizacja działań w zakresie współpracy z lokalną grupą działania” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014 – 2020.
Krzysztof Ostapiuk
fot. UG Horodło