Z okazji Światowego Dnia Kelnera – VIII edycji ustanowionego przez Akademię Kelnerską Grzegorza Górnika w dniach 23 – 24 marca 2018r. w Zespole Szkół nr 1 w Hrubieszowie odbył się kurs „Kelner – Barman – Kelner od win”.
W warsztatach wzięli udział uczniowie z klas: Ib, Itb, Itc, IItb, IVtd i osoby spoza szkoły. Kurs prowadził Grzegorza Górnik twórca i założyciel Akademii Kelnerskiej. Opiekę nad organizacją kursu sprawowały: Beata Tomaszczuk i Anna Wiśniewska.
Warsztaty oparte były na prezentacji i ćwiczeniach. Uczestnicy doskonalili swoje umiejętności i podnosili wiedzę w zakresie: serwisu specjalnego, standardów nakrycia stołu, zastawy i menażu do serwisu specjalnego. Przyrządzając homary, małże, kawior, ślimaki i szkoląc umiejętności w ich podawaniu gościom, zapoznawali się z nowymi trendami w sztuce serwowania dań. Młodzież mogła zobaczyć, w jaki sposób przygotowuje się potrawy w obecności gościa na stoliku barmańskim, na którym przyrządzono homara i flambirowane banany. Poznała różne rodzaje nakrycia i zastawy stołowej: linię sztućców stołowych (pełny wachlarz, lina porcelany, linia szkła). Nauczyła się serwowania wina musującego, i dekantacji wina czerwonego. Zdobyła obszerny zasób wiedzy dotyczący składników i sposobów sporządzania drinków. Wypracowanie własnych receptur trafiających w gusta klientów to jednak kwestia praktyki i wyczucia.
Barman to zawód nie dla każdego, to profesja dla tych osób, którzy potrafią czarować. Barman to magik płynnych smaków, ekwilibrysta shakera i butelek, a także cierpliwy słuchacz ludzkich zwierzeń. W ramach warsztatów młodzież obejrzała filmy edukacyjne: serwis synchroniczny, standardy obsługi kelnerskiej, „zaklęte rewiry” – kultowy film przedstawiający pracę kelnerów, film na temat sztuki zachowania się przy stole. Grupa wzięła udział w ćwiczeniach układania dekoracyjnych bankietówek, nakrycia obrusem – prostokąt, kwadrat. Każdy uczestnik warsztatów praktykował z tacą (noszenie szkła, serwowanie napojów, noszenie talerzy zasadniczych, zbieranie brudnej zastawy stołowej).
Największym zainteresowaniem podczas warsztatów cieszyły się pokazy sztuki kelnersko – barmańskiej przedstawiane przez trenera – otwieranie szampana szablą. Ten show wykonało profesjonalnie trzech uczniów, choć próbowało wielu, wiadomo jednak, że to trening czyni mistrza.
Kurs dostarczył nie tylko wiedzy na temat zawodu kelnera i barmana, ale przede wszystkim pokazał wyraźną granicę między wiedzą, profesjonalizmem a rzeczywistością, z którą spotykamy się na co dzień w barach i restauracjach. Niewiedza i niekompetencja osób wykonujących profesję kelnera czy barmana dewaluuje się i wielu sytuacjach ujmuje jego randze i znaczeniu.
Zawód kelner – barman, nie należy do najłatwiejszych. To obcowanie z ludźmi. dostosowanie mowy ciała, wyrazu twarzy do zaistniałej sytuacji, a już koniecznie, do sposobu przygotowywania i serwowania dań. Zarówno kelner jak i barman powinni wykazywać się cierpliwością i kreatywnością. Sztuka usługiwania to aktorstwo, chodzi tu zarówno o improwizowanie, jak i sposób wykonania oraz produkt końcowy. Klient ma czuć się oczarowany.
Warunkiem do spełnienia tego, powinien być profesjonalizm i sposób traktowania wykonywanej pracy, który graniczy z pasją lub ją w pełni odzwierciedla.
Kurs zakończył się testem sprawdzającym. Wszyscy uczestnicy otrzymali zaświadczenia. Na zakończenie Pan Grzegorz Górnik, wręczył indeksy – certyfikaty sporządzono w języku polskim i angielskim. Zaoferował młodzieży kolejne szkolenie – Menedżer Restauracji, który jest kolejnym etapem rozwoju umiejętności oferowanym przez Akademię Kelnerską.
Beata Tomaszczuk
fot. ZS nr 1