Lekkie jak chmurka, puszyste ze złotą chrupiącą skórką, roztaczające wokół siebie cudowny zapach… idealne ciasto drożdżowe.
Takie oto ciasto zostało przygotowane podczas zajęć z pracowni gastronomicznej przez uczniów klasy III Kucharz Branżowej Szkoły I Stopnia Powiatowego Zespołu Placówek Szkolno – Wychowawczych w Hrubieszowie.
Uczniowie w tym dniu sporządzili różnego rodzaju, przepyszne drożdżówki według podanej receptury gastronomicznej. Wśród wypieków znalazły się drożdżówki z masą budyniową, marmoladą oraz z masą makową i bakaliami. Wszyscy uczniowie świetnie ze sobą współpracowali oraz pomagali sobie wzajemnie.
Na koniec, po przygotowaniu drożdżówek, pozostało już tylko najprzyjemniejsze – czyli wspólna degustacja przy herbacie, a unoszący się zapach świeżo pieczonych drożdżówek roznosił się po całej szkole i przyciągał osoby chętne do spróbowania takich pyszności.
(tekst: S. Studzińska, fot. PZPSW Hrubieszów)
Zobacz też: