Kuchnia jest pomieszczeniem wystawionym na codzienną eksploatację. Występujące w niej meble (przykłady tutaj) niejedno muszą przetrwać, a już zwłaszcza taki blat kuchenny, który jest używany dosłownie nagminnie, zwłaszcza jeśli traktuje się go niczym prowizoryczną deskę do krojenia, powierzchnię do lepienia pierogów i wyrabiania ciasta, a także przechowalnię dla różnego rodzaju naczyń, słoiczków z przyprawami i rozmaitych produktów spożywczych.
Jedno jest pewne – o blat kuchenny trzeba dbać. Jak jednak to robić, aby swoimi działaniami przypadkiem jeszcze bardziej mu nie zaszkodzić, a móc go utrzymać w jak najlepszym stanie? Pierwszym i najważniejszym krokiem będzie dotarcie do informacji, z czego ten blat został wykonany, by następnie móc już dowiedzieć się co nieco na temat właściwości danego materiału, jego specyfikacji i oczywiście jego konkretnych potrzeb.
Pielęgnacja blatów drewnianych
Drewno, które wciąż wykorzystuje się do tworzenia naturalnych blatów kuchennych, jest wysoce podatne na puchnięcie, ponieważ szybko nasiąka płynami, dlatego nie powinno się go myć zbyt często na mokro, a już na pewno nie taką mocno namoczoną ścierką, z której woda będzie dosłownie spływać. Po przetarciu go płynem blat do kuchni od razu należy wytrzeć do sucha. Drewno powinno też zostać zakonserwowane przynajmniej raz na pół roku, a w przypadku gdy ulegnie mocniejszemu zniszczeniu i na jego powierzchni pojawią się wyraźne braki, warto spróbować je zamaskować przy pomocy specjalnego lakieru lub odpowiedniego oleju.
Pielęgnacja blatów laminowanych
Z kolei laminowany blat kuchenny okazuje się jeszcze mniej wymagający od blatu drewnianego, ponieważ spokojnie można go czyścić na mokro i to przy użyciu większości uniwersalnych środków czyszczących, najlepiej jednak tych naturalnych, w których nie będzie miejsca na jakieś mocniejsze i bardziej drażniące, potencjalnie szkodliwe substancje. Na co dzień wystarczy przecierać go lekko zmoczoną ściereczką z minimalnym dodatkiem płynu. Większość blatów laminowanych nie wymaga specjalnej konserwacji, choć informacji na ten temat najlepiej zaciągnąć bezpośrednio u producentów mebli, aby zawsze postępować zgodnie z ich zaleceniami.
Pielęgnacja pozostałych blatów
Aby przypadkowo nie popełnić żadnej gafy i na co dzień we właściwy sposób dbać o każdy blat do kuchni, najrozsądniej najpierw zainteresować się tematem pielęgnacji blatów, poczytać co nieco o konkretnym materiale, a potem spróbować dostosować się do konkretnych rad zamieszczonych chociażby w Internecie. W sklepach budowlanych bez trudu można dostać płyny, lakiery i środki konserwujące przeznaczone do ochrony i czyszczenia różnych materiałów (zobacz np. na – inspirehome.pl/srodki-czystosci/) – drewna, laminatu czy kamienia.
tekst i fot. mat. partnera