Kiedy prowadzi się biznes cukierniczy lub piekarniczy, należy pamiętać o wytrzymałych i solidnych opakowaniach. Mają one za zadanie chronić żywność przed uszkodzeniami, przedłużać jej trwałość i ułatwić transportowanie jedzenia.
Kiedy prowadzi się biznes cukierniczy lub piekarniczy, należy pamiętać o wytrzymałych i solidnych opakowaniach. Mają one za zadanie chronić żywność przed uszkodzeniami, przedłużać jej trwałość i ułatwić transportowanie jedzenia. Niektóre z nich mogą także pełnić funkcję dekoracyjną. Jakie powinny być opakowania cukiernicze i gastronomiczne?
Funkcjonalne i estetyczne opakowania cukiernicze
Niezależnie od tego, czy mowa o profesjonalnej cukierni, czy o osobach amatorsko zajmujących się cukiernictwem, opakowania cukiernicze jest czymś, bez czego taka działalność się nie obędzie. W przypadku nieprofesjonalnych cukierników opakowania cukiernicze przydają się między innymi po to, aby zapakować ciasto, tort czy cokolwiek innego i wręczyć gościom na wynos. Takie opakowania chronią wypieki przed uszkodzeniem i pozwalają na ich bezpieczne przetransportowanie. Przechowywanie żywności w odpowiednich opakowaniach pozwala też na wydłużenie jej świeżości.
Opakowania cukiernicze to m.in.:
- składane i zamykane pojemniki – zapewniają bezpieczną dostawę ciast, tortów lub ciastek,
- kwadratowe opakowania – niezbędne w cukierni, piekarni lub firmie cateringowej. Spełniają się również w przypadku uroczystości prywatnych, kiedy na sam koniec chcemy obdarować gości smakołykami,
- złote krążki – wykonane z tektury i pokryte folią aluminiową oraz powłoką ochronną na tłuszcze, pełnią funkcję podstawek pod ciasta i torty,
- składane kartony – ich zadaniem polega na zabezpieczaniu wypieków przed uszkodzeniami mechanicznymi w trakcie transportu,
- tacki na tort – wykłada się na nie ciasta i torty. Są praktyczne, a jednocześnie mogą być estetyczną dekoracją.
Oprócz tego, hurtownia opakowań PAKO ma w swojej ofercie m.in.: kartoniki na ciastka, podkłady pod torty, papilotki do muffinów lub koszyczki na tort.
Opakowania gastronomiczne
Opakowania w gastronomii można podzielić ze względu na materiał, z którego są wykonane: papierowe, tekturowe, plastikowe lub inne tworzywa sztuczne.
Opakowania gastronomiczne to m.in.:
- pudełka,
- tacki,
- papiery pakowe,
- koperty,
- kubełki,
- kubki na wynos,
- pojemniki,
- torby.
Opakowania cukiernicze i gastronomiczne mają zabezpieczać jedzenie przed uszkodzeniami mechanicznymi, negatywnym działaniem warunków pogodowych czy utratą ich właściwości, jak również ułatwienie przenoszenia i przechowywania żywności. Opakowania cukiernicze i gastronomiczne powinny być nie tylko wytrzymałe, ale także lekkie, aby można było je łatwo przenosić z miejsca na miejsca. Niektóre opakowania pełnią również funkcję dekoracyjną – przykładowo tacki lub krążki pod wypieki.
tekst i fot. mat. partnera