3 maja 2024

Jakie funkcje pełnią opakowania cukiernicze i gastronomiczne?

Kiedy prowadzi się biznes cukierniczy lub piekarniczy, należy pamiętać o wytrzymałych i solidnych opakowaniach. Mają one za zadanie chronić żywność przed uszkodzeniami, przedłużać jej trwałość i ułatwić transportowanie jedzenia.

Kiedy prowadzi się biznes cukierniczy lub piekarniczy, należy pamiętać o wytrzymałych i solidnych opakowaniach. Mają one za zadanie chronić żywność przed uszkodzeniami, przedłużać jej trwałość i ułatwić transportowanie jedzenia. Niektóre z nich mogą także pełnić funkcję dekoracyjną. Jakie powinny być opakowania cukiernicze i gastronomiczne? 

Funkcjonalne i estetyczne opakowania cukiernicze

Niezależnie od tego, czy mowa o profesjonalnej cukierni, czy o osobach amatorsko zajmujących się cukiernictwem, opakowania cukiernicze jest czymś, bez czego taka działalność się nie obędzie. W przypadku nieprofesjonalnych cukierników opakowania cukiernicze przydają się między innymi po to, aby zapakować ciasto, tort czy cokolwiek innego i wręczyć gościom na wynos. Takie opakowania chronią wypieki przed uszkodzeniem i pozwalają na ich bezpieczne przetransportowanie. Przechowywanie żywności w odpowiednich opakowaniach pozwala też na wydłużenie jej świeżości.

Opakowania cukiernicze to m.in.:

  • składane i zamykane pojemniki – zapewniają bezpieczną dostawę ciast, tortów lub ciastek,
  • kwadratowe opakowania – niezbędne w cukierni, piekarni lub firmie cateringowej. Spełniają się również w przypadku uroczystości prywatnych, kiedy na sam koniec chcemy obdarować gości smakołykami,
  • złote krążki – wykonane z tektury i pokryte folią aluminiową oraz powłoką ochronną na tłuszcze, pełnią funkcję podstawek pod ciasta i torty,
  • składane kartony – ich zadaniem polega na zabezpieczaniu wypieków przed uszkodzeniami mechanicznymi w trakcie transportu,
  • tacki na tort – wykłada się na nie ciasta i torty. Są praktyczne, a jednocześnie mogą być estetyczną dekoracją.

Oprócz tego, hurtownia opakowań PAKO ma w swojej ofercie m.in.: kartoniki na ciastka, podkłady pod torty, papilotki do muffinów lub koszyczki na tort.

Opakowania gastronomiczne

Opakowania w gastronomii można podzielić ze względu na materiał, z którego są wykonane: papierowe, tekturowe, plastikowe lub inne tworzywa sztuczne.

Opakowania gastronomiczne to m.in.:

  • pudełka,
  • tacki,
  • papiery pakowe,
  • koperty,
  • kubełki,
  • kubki na wynos,
  • pojemniki,
  • torby.

Opakowania cukiernicze i gastronomiczne mają zabezpieczać jedzenie przed uszkodzeniami mechanicznymi, negatywnym działaniem warunków pogodowych czy utratą ich właściwości, jak również ułatwienie przenoszenia i przechowywania żywności. Opakowania cukiernicze i gastronomiczne powinny być nie tylko wytrzymałe, ale także lekkie, aby można było je łatwo przenosić z miejsca na miejsca. Niektóre opakowania pełnią również funkcję dekoracyjną – przykładowo tacki lub krążki pod wypieki.


tekst i fot. mat. partnera