Znamy wyniki konkursu „Uwielbiam gotować z Lubellą” skierowanego do uczniów szkół gimnazjalnych w całej Polsce. Wśród laureatów znalazła się klasa 2 z Gimnazjum im. Jana Pawła II w Trzeszczanach
Konkurs jest częścią programu edukacyjnego „Lubella inspiruje i edukuje”. Spośród 470 zgłoszeń jakie napłynęły z całej Polski, jury wybrało 4 klasy reprezentujące Szkoły z Pruszkowa, Trzeszczan, Pszczelej Woli i Chojnic, które przygotowały przepisy na zbilansowane posiłki z wykorzystaniem produktów zbożowych. Głównym celem programu było poszerzenie wiedzy młodzieży w zakresie zdrowego odżywiania i roli produktów zbożowych w codziennej diecie.
Spośród 470 zgłoszeń do konkursu, jury wytypowało klasy z następujących placówek:
- Klasa 2e z Gimnazjum nr.4 im. Jana Pawła II w Pruszkowie (województwo mazowieckie)
- Klasa 2 z Gimnazjum im. Jana Pawła II w Trzeszczanach (województwo lubelskie)
- Klasa 3a z Gimnazjum Publiczne w Pszczelej Woli (województwo lubelskie)
- Klasa 3b z Gimnazjum nr.2 w Chojnicach (województwo pomorskie)
Komisja konkursowa składała się z wykwalifikowanych specjalistów współpracujących z marką Lubella – dietetyczki Anny Różyk, eksperta kulinarnego Piotra Ceranowicza oraz przedstawicieli marki Lubella. Jury było pod dużym wrażeniem wysokiego poziomu prac nadesłanych przez uczniów.
– Szerokie zainteresowanie konkursem pokazuje, że gimnazjaliści są otwarci na kulinarne eksperymenty, poszukiwanie nowych smaków i połączeń. Poziom propozycji nadesłanych z całej Polski dowodzi, że uczniowie posiadają również wiedzę na temat prawidłowego komponowania posiłków, opartych na produktach zbożowych. Wśród zgłoszonych prac dostrzegliśmy wiele inspirujących przepisów, które skutecznie pobudzają kulinarną wyobraźnię – komentuje Dorota Liszka, Manager ds. Komunikacji Korporacyjnej firmy Lubella.
Dietetyk oceniała przepisy pod względem odpowiedniego zbilansowania posiłków, kucharz przyglądał się kwestii połączeń smaków oraz wizualnej stronie zgłoszonych dań.
– Wszystkie nadesłane prace, były na bardzo wysokim poziomie. Wśród przepisów jakie zostały nadesłane przez uczestników, pojawiły się przeróżne wariacje makaronowe takie jak: zapiekanki, sałatki makaronowe, a także przepisy na ciasta i potrawy przygotowane na bazie mąki czy kaszy. Pozytywnie zaskoczyło mnie, że przepisy zawierające kaszę, nie ograniczyły się wyłącznie do tradycyjnych pozycji takich jak „kasza z warzywami”. Młodzież pokusiła się o znacznie bardziej wyrafinowane potrawy zawierające ten zbożowy składnik – mówi Piotr Ceranowicz, ekspert kulinarny marki Lubella.
Konkurs polegał na skomponowaniu prawidłowo zbilansowanego i zdrowego dania z wykorzystaniem produktów zbożowych – makaronów, kasz, mąk, płatków. Wybór zależał od kulinarnej fantazji uczestników. Następnym krokiem było przygotowanie dokumentacji fotograficznej wraz z przepisem na danie, które należało wysłać na adres mailowy organizatora konkursu. Oprócz walorów odżywczych, ważnym elementem był również smak potrawy, a także strona wizualna każdej propozycji
– Cieszy mnie fakt, że większość zgłoszeń była przygotowana poprawnie pod względem zbilansowania konkursowej potrawy. Do finalnej rozgrywki z 470 prac wybrałam te na najwyższym poziomie merytorycznym. Zwycięskie klasy przygotowały dania, które spełniały wszystkie kryteria zdrowego posiłku. Z czystym sumieniem mogłabym przyrządzić je moim bliskim – powiedziała Anna Różyk, dietetyk, współpracująca z marką Lubella.
Wszystkie zwycięskie klasy, otrzymają nagrodę w postaci warsztatów kulinarnych przeprowadzonych przez ekspertów Lubelli. Podczas zajęć, uczniowie będą mieli okazję wspólnymi siłami przygotować dania z wykorzystaniem produktów zbożowych. W trakcie lekcji praktycznej będą oni realizowali receptury skomponowane specjalnie na tę okazję przez Piotra Ceranowicza. Nad prawidłowym przygotowaniem posiłków od strony zgodności z wartościami odżywczymi będzie czuwała dietetyk Anna Różyk.
Konkurs „Uwielbiam gotować z Lubellą” jest częścią programu edukacyjnego „Lubella inspiruje i edukuje” , który ma na celu wsparcie nauczycieli w edukacji młodzieży w temacie prawidłowego odżywiania i zdrowotnych właściwości produktów zbożowych, które powinny stanowić podstawę naszego codziennego menu. Edukacja na temat żywienia, z pewnością pomoże młodym ludziom podejmować odpowiednie wybory żywieniowe, co z pewnością będzie miało wpływ na ich dorosłe życie.