Od 5 sierpnia br. cebularz lubelski korzysta z ochrony prawnej w Unii Europejskiej. Nasz pyszny, regionalny placek został wreszcie zarejestrowany i otrzymał certyfikat jako „Chronione oznaczenie geograficzne”.
Ten wspaniały, pszenny wypiek o złotym kolorze, chrupiącej skórce oraz niepowtarzalnym smaku i aromacie stanowi dziś kulinarną wizytówkę województwa lubelskiego. Starania o unijny certyfikat poprzedziły kolejne akcje promocyjne a także wpisanie na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministra Rolnictwa już w kwietniu 2007 r.
„Cebularz lubelski jest wyjątkowo smaczny i cenny odżywczo, a jednocześnie na tyle niepowtarzalny, że nie da się go pomylić z innymi rodzajami pieczywa” – twierdzi Mariola Zubrzycka, prezes Stowarzyszenia Partnerstwo Producentów Cebularza Lubelskiego, które złożyło wniosek o nadanie wypiekowi unijnego certyfikatu – „Tak jak dawniej, gdy cebularze wypiekano w opalanych drewnem piecach, tak i dziś, gdy każda z piekarń to nowoczesny, zaawansowany technicznie zakład produkcyjny, formuje się je ręcznie, z poszanowaniem tradycji, zwracając baczną uwagę na zachowanie jednolitych proporcji”.
źródło i fot.: lubelskie.pl