Mieszkanki miejscowości Miętkie i innych wsi w gminie Mircze wspólnie rozwijają umiejętności kulinarne. Przygotowywania różnych potraw uczyły się podczas zakończonych właśnie warsztatów, które poprowadziła nauczycielka ze szkoły gastronomicznej w Hrubieszowie.
Przez dwa dni prawie 30 kobiet przyrządziło kilkanaście potraw mięsnych i sałatek, które na zakończenie warsztatów zostały solidarnie skonsumowane.
W menu znalazły się m.in.: ryba po chińsku, rolada z kurczaka, pieczona karkówka, śledzie pod pierzynką, a także rolada ze szpinakiem oraz gotowany schab w zalewie z majonezem.
– Spotykamy się na naszych zebraniach od dawna i podczas jednej z takich dyskusji padł pomysł zorganizowania zajęć kulinarnych. Dzięki wsparciu ośrodka kultury, władz gminnych i własnym środkom udało nam się nauczyć czegoś nowego, co teraz będziemy mogły wykorzystywać na co dzień – mówi jedna z inicjatorek warsztatów, przewodnicząca Koła Gospodyń Wiejskich w Miętkiem Katarzyna Płaza.
Kuchenne lekcje poprowadziła nauczycielka zajęć praktycznych w zawodzie kucharz z Zespołu Szkół nr 1 w Hrubieszowie, a podczas oficjalnego zakończenia warsztatów ich uczestniczki otrzymały specjalne dyplomy. Dyrektor Gminnego Ośrodka Kultury w Mirczu Marianna Sobczuk pogratulowała pomysłu i wyraziła nadzieję, że tego typu inicjatywy będą kontynuowane.
Gospodynie z Miętkiego już mają pomysł na kolejne warsztaty. Tym razem chciałby lepiej poznać sztukę pieczenia i dekorowania ciast.
Źródło: ias24.eu
(fot. K.Płaza/R.Kawula/KGW Miętkie)