W dniu 24 lipca 2011 r. na boisku sportowym w Horodle odbył się Powiatowy Nadbużański Jarmark Kulinarny. Przewodnią ideą imprezy jest promocja produktów kulinarnych Kół Gospodyń Wiejskich i gospodarstw agroturystycznych z powiatu hrubieszowskiego oraz chełmskiego.
Wystawcami produktów kulinarnych były:
– 4 Kóła Gospodyń Wiejskich z gminy Horodło (Horodło, Poraj, Liski, Bereżnica)
– 4 Koła Gospodyń Wiejskich z gminy Dubienka (Rogatka, Uchańka, Dubienka, Siedliszcze)
– 3 Koła Gospodyń Wiejskich z gminy Trzeszczany (Moniatycze, Zadębce, Nieledew)
– właściciele gospodarstw agroturystycznych Powiatowego Centrum Stowarzyszenia Agroturystyki w Hrubieszowie z siedzibą w Horodle
– Wiesława Adamczuk – Cegielnia gm. Horodło
– Janusz Koziński – Krynice gm. Dubienka
—
Podczas festynu rozstrzygnięto konkurs na „Hrubieszowski Produkt Kulinarny – 2011”
Komisja obradowała w składzie:
– Franciszek Jakubczuk – Kierownik Powiatowego Zespołu Doradców w Hrubieszowie
– Paweł Kłosiński – Inspektor Wydziału Edukacji, Kultury, Kultury Fizycznej i Turystyki Starostwa Powiatowego w Hrubieszowie
– Aneta Stasiak – Intendent Stołówki Szkolnej ZS w Horodle
– Jadwiga Marzec – kucharka Stołówki Zespołu Szkół w Horodle
—
Do konkursu zgłoszono łącznie 104 produkty.
Po ocenie produktów wg kategorii:
– ciasta, chleby i inne wypieki;
– napoje (alkoholowe i bezalkoholowe);
– inne produkty regionalne (pochodzenia zwierzęcego, roślinnego i mieszane).
i oceniane według następujących kryteriów:
– smak potrawy
– regionalność i tradycyjna receptura wytwarzania potrawy
– oryginalność potrawy
– sposób podania i prezentacji potrawy
postanowiła przyznać:
I nagrody
1. KGW Poraj za „Gęś faszerowaną”
2. KGW Liski „Chleb gryczany”
3. Gospodarstwo agroturystyczne Wiesławy Adamczuk z Cegielni gm. Horodło za Nalewkę z Kaliny
II nagrody
1. KGW Bereżnica za Pierogi z fasolą „Jaś”
2. KGW Mołodiatycze za Napój miętowy
3. KGW Dubienka za Dubieniecką Babkę Gotowaną
III nagrody
1. KGW Horodło za Jaja przepiórcze faszerowane
2. KGW Bereżnica za Pierogi ze szczawiem
3. KGW Bereżnica – za Śliwowicę z węgierek
oraz wyróżnić:
1. Gospodarstwo agroturystyczne Janusza Kozińskiego gm. Dubienka za „Miód Fasolowy”
2. KGW Siedliszcze za Łabędzie ptysiowe
3. KGW Dubienka za Placek z dynią
4. KGW Liski za Jarzębiak
5. KGW Poraj za Napój miętowy
6. KGW Mołodiatycze za Skrzydełka nadziewane
7. KGW Dubienka za Konfiturę z orzechów
8. KGW Rogatka/Gabriel Szewczuk/ za Krokiety z Grzybami
9. Teresę Podkańską za Nalewkę kawową.
—
Nagrody w konkursie na Hrubieszowski Produkt Kulinarny – 2011 ufundowało Starostwo Powiatowe w Hrubieszowie.
—
Podsumowano również IV edycję konkursu fotograficznego „Horodło w obiektywie”.
I nagrodę otrzymał pan Marek Ryś z Trzeszczan.
—
Uatrakcyjnieniem Jarmarku były występy Szczebrzeskiej Kapeli Podwórkowej, Kapeli Ludowo – Podwórkowej „Horodlacy”, młodzieżowych zespołów wokalnych z GOK Horodło.
Z powodu bardzo złych warunków atmosferycznych część występów artystycznych została odwołana.
Ponadto imprezie towarzyszyły: przejażdżki bryczką, atrakcje dla dzieci i młodzieży. W godzinach wieczornych uczestników imprezy bawił DJ ”Logic”.
—
Organizatorzy składają serdeczne podziękowania wszystkim uczestnikom za liczne przybycie i udział w imprezie.
—
***
Info i foto:
GOK w Horodle