19 lipca w Horodle odbył się Powiatowy Nadbużański Jarmark Kulinarny.
Wystawcy produktów kulinarnych :
1. Koło Gospodyń Wiejskich w Horodle
2. Koło Gospodyń Wiejskich z Bereżnicy
3. Koło Gospodyń Wiejskich z Poraja
4. Koło Gospodyń Wiejskich z Rogalina
5. Koło Gospodyń Wiejskich z Zosina
6. Koło Gospodyń Wiejskich z Hrebennego
7. Koło Gospodyń Wiejskich z Janek
8. Koło Gospodyń Wiejskich z Cegielni
9. KGW „Sąsiadki „ z Tuczap gm. Mircze
10. KGW z Szychowic gm.Mircze
11. Stowarzyszenie „Staszicowska Wieś” gm.Uchanie
12. Alina Kicun – Gospodarstwo agroturystyczne
13. Klub Seniora z Łuszkowa
Podczas festynu rozstrzygnięto konkurs na “Hrubieszowski Produkt Kulinarny – 2015 “. Komisja w składzie:
1. Paweł Kłosiński – Inspektor Wydziału Edukacji,Kultury,Kultury Fizycznej i Turystyki Starostwa Powiatowego w Hrubieszowie
2. Krzysztof Kasprzak – długoletni Szef Kuchni restauracji „Sfinks” w Warszawie
3. Franciszek Jakubczuk – Kierownik Zespołu Doradztwa Rolniczego w Hrubieszowie
po ocenie produktów wg kategorii:
Ciasta, chleby i inne wypieki;
Napoje (alkoholowe i bezalkoholowe);
Inne produkty regionalne (pochodzenia zwierzęcego, roślinnego i mieszane)
i oceniane według następujących kryteriów:
smak potrawyregionalność i tradycyjna receptura wytwarzania potrawy
oryginalność potrawy
sposób podania i prezentacji potrawy
postanowiła przyznać:
I nagrody
1. KGW Janki gm Horodło za Pączki
2. KGW Tuczapy gm.Mircze za „Gołąbki regionalne”
3. KGW Bereżnica za „Nalewkę z kwiatu czarnego bzu”
II nagrody
1. KGW Horodło za ” Ciasto amoniakowe„
2. Klub Seniora z Łuszkowa za „Placek łuszkowski„
3. KGW Rogalin za „Śliwowicę rogalińską”
4. KGW Cegielnia Za „Sandacza”
5. Stowarzyszenie „Staszicowska Wieś” gm.Uchanie za„Pasztet z królika”
III nagrody
1. KGW Poraj za „Chleb mojej Babuni „
2. KGW Szychowice gm.Mircze za ciasto „Leśny Mech”
3. KGW Hrebenne – za ”Nalewkę z aroni ”
5. KGW Zosin za „Fałszywą rybę”
oraz przyznała wyróżnienia :
I wyróżnienie
1. KGW Zosin – za „Napój z serwatki”
2. Agroturystyka – Alina Kicun Rogalin gm.Horodło za „Olej rzepakowy tłoczony na zimno”
II wyróżnienia
1. KGW Poraj za „Napój rabarbarowy”
2. KGW Hrebenne za „Piernik hrebeński”
III wyróżnienia
1. Stowarzyszenie „Staszicowska Wieś” gm.Uchanie za” Śliwowicę”
2. KGW Rogalin za „Jeżyki”
Nagrody w konkursie na Hrubieszowski Produkt Kulinarny -2015 ufundowało Starostwo Powiatowe w Hrubieszowie.
Uatrakcyjnieniem Jarmarku były występy lokalnych zespołów śpiewaczych i solistów ,kapeli Horodlacy zespołu „Arabeska z Mircza, zespołu muzycznego „Ares” z Horodła oraz dyskoteka, którą poprowadzili DJ KRISTER & DJ PETRUS,
ponadto:
* atrakcje dla dzieci: dmuchane zjeżdżalnia i zamek, wieża wspinaczkowa, basen z kulami wodnymi
* ogródek piwny
* kiermasz kulinariów.
Organizatorzy: STAROSTA HRUBIESZOWSKI, WÓJT GMINY HORODŁO oraz GMINNY OŚRODEK KULTURY W HORODLE składają serdeczne podziękowania wszystkim uczestnikom za liczne przybycie i udział w imprezie.