8 maja 2024

Horodło: Powiatowy Nadbużański Jarmark Kulinarny 2015

19 lipca w Horodle odbył się Powiatowy Nadbużański Jarmark Kulinarny.


Wystawcy produktów kulinarnych :

 

1. Koło  Gospodyń Wiejskich  w Horodle

2. Koło Gospodyń Wiejskich   z Bereżnicy

3. Koło Gospodyń Wiejskich  z Poraja

4. Koło Gospodyń Wiejskich   z Rogalina

5. Koło Gospodyń Wiejskich   z Zosina

6. Koło Gospodyń Wiejskich   z Hrebennego

7. Koło Gospodyń Wiejskich z Janek

8. Koło Gospodyń Wiejskich z  Cegielni

9. KGW „Sąsiadki „ z Tuczap gm. Mircze

10. KGW  z  Szychowic  gm.Mircze

11. Stowarzyszenie „Staszicowska Wieś” gm.Uchanie

12. Alina Kicun – Gospodarstwo agroturystyczne

13. Klub Seniora z Łuszkowa

            

Podczas festynu rozstrzygnięto konkurs na “Hrubieszowski Produkt Kulinarny – 2015 “. Komisja w składzie:

 
1. Paweł  Kłosiński –  Inspektor  Wydziału Edukacji,Kultury,Kultury Fizycznej i Turystyki Starostwa Powiatowego w Hrubieszowie
2. Krzysztof  Kasprzak  – długoletni Szef Kuchni restauracji „Sfinks”  w Warszawie
3. Franciszek Jakubczuk  – Kierownik  Zespołu Doradztwa Rolniczego w Hrubieszowie

po ocenie produktów wg kategorii:

Ciasta, chleby i inne wypieki;

Napoje (alkoholowe i bezalkoholowe);

Inne produkty regionalne (pochodzenia zwierzęcego, roślinnego i mieszane)

i oceniane według następujących kryteriów:

smak potrawyregionalność i tradycyjna receptura wytwarzania potrawy

oryginalność potrawy

sposób podania i prezentacji potrawy 


postanowiła przyznać:

 

I nagrody

1. KGW Janki gm Horodło  za  Pączki

2. KGW Tuczapy gm.Mircze za „Gołąbki regionalne”

3. KGW Bereżnica  za „Nalewkę z kwiatu czarnego bzu”

 

II nagrody

1. KGW Horodło za ” Ciasto amoniakowe„

2. Klub Seniora z Łuszkowa za „Placek łuszkowski„

3. KGW Rogalin za „Śliwowicę rogalińską”

4. KGW Cegielnia Za „Sandacza”

5. Stowarzyszenie „Staszicowska Wieś” gm.Uchanie za„Pasztet z królika”

 

III nagrody

1.  KGW Poraj za „Chleb mojej Babuni „

2.  KGW Szychowice gm.Mircze za ciasto „Leśny Mech”

3. KGW Hrebenne  – za ”Nalewkę z aroni ”

5. KGW Zosin za „Fałszywą rybę”

  

oraz przyznała wyróżnienia  :

 

I wyróżnienie

1. KGW Zosin – za „Napój z serwatki”

2. Agroturystyka – Alina Kicun Rogalin gm.Horodło za „Olej rzepakowy tłoczony na zimno”

 

II wyróżnienia

1.  KGW Poraj za  „Napój rabarbarowy”

2. KGW Hrebenne za „Piernik hrebeński”

 

III wyróżnienia

1. Stowarzyszenie „Staszicowska Wieś” gm.Uchanie za” Śliwowicę”

2. KGW Rogalin za „Jeżyki”


Nagrody w konkursie na Hrubieszowski Produkt Kulinarny -2015  ufundowało Starostwo Powiatowe w Hrubieszowie.

Uatrakcyjnieniem Jarmarku były występy  lokalnych zespołów śpiewaczych i solistów ,kapeli Horodlacy zespołu „Arabeska z Mircza, zespołu muzycznego „Ares” z Horodła  oraz dyskoteka, którą poprowadzili  DJ KRISTER & DJ PETRUS,

ponadto:

* atrakcje dla dzieci: dmuchane zjeżdżalnia i zamek, wieża wspinaczkowa,   basen z kulami wodnymi

 * ogródek piwny

 * kiermasz kulinariów.


Organizatorzy:  STAROSTA  HRUBIESZOWSKI, WÓJT  GMINY  HORODŁO  oraz GMINNY OŚRODEK KULTURY W HORODLE składają serdeczne podziękowania wszystkim  uczestnikom za liczne przybycie i udział w imprezie.