W niedzielę 23 lipca, odbył się w Horodle Powiatowy Nadbużański Jarmark Kulinarny, w czasie którego rozstrzygnięto konkurs na Hrubieszowski Produkt Kulinarny 2017.
Wystawcy produktów kulinarnych :
1. Koło Gospodyń Wiejskich z Horodła
2. Koło Gospodyń Wiejskich z Lisek
3. Koło Gospodyń Wiejskich z Bereżnicy
4. Koło Gospodyń Wiejskich z Poraja
5. Koło Gospodyń Wiejskich z Rogalina
6. Koło Gospodyń Wiejskich z Trzeszczan
7. Koło Gospodyń Wiejskich z Zosina
8. Koło Gospodyń Wiejskich z Janek
9. Koło Gospodyń Wiejskich z Hrebennego
10 . Koło Gospodyń Wiejskich z Cegielni
11. Koło Gospodyń Wiejskich z Nieledwi
12. Koło Gospodyń Wiejskich Wieś Modryń
13. Koło Gospodyń Wiejskich z Łuszkowa
14. Koło Łowieckie nr 40 „Szarak” w Strzyżowie
15. Osoby indywidualne: Alina Kasprzak – Poraj, Janina Potaczało – Horodło, Ewa Głuszak – Hrubieszów, Aldona Szargan – Cegielnia.
Komisje konkursowe według oceny następujących kryteriów:
– smak potrawy
– regionalność i tradycyjna receptura wytwarzania potrawy
– oryginalność potrawy
– sposób podania i prezentacji potrawy
rozstrzygnęła konkurs na “Hrubieszowski Produkt Kulinarny 2017“ w trzech kategoriach.
Napoje (alkoholowe i bezalkoholowe)
komisja konkursowa przyznała:
I nagrodę dla KGW z Lisek – za „ Zestaw babci Józi”
II nagrodę dla KGW z Bereżnicy za „Nalewkę z pędów sosny”
III nagrodę dla KGW z Janek za „Nalewkę z czerwonej porzeczki”
oraz wyróżniła:
1.Ewę Głuszak – za „Nalewkę śliwkową”
2.KGW Hrebenne – za „Nalewkę z czarnego bzu”
3.Aldonę Szargan za „Dereniówkę „
W kategorii: Inne produkty regionalne (pochodzenia zwierzęcego, roślinnego i mieszane):
I nagrodę dla KGW z Zosina – za „ Roladki z ryby”
II nagrodę dla KGW z Łuszkowa za „ Pasztet drobiowy ”
III nagrodę dla KGW Cegielnia za „Gołąbki z kaszą gryczaną w kapuście kiszonej w sosie grzybowym„
oraz wyróżniła:
1.KGW Trzeszcany– za „Pierogi ze szpinakiem”
2.KGW Poraj – za „Schab po chachłacku”
3.KGW Rogalin za „Warkocz rogaliński„
W kategorii: Ciasta, chleby i inne wypieki
przyznała :
I nagrodę dla KGW Wieś Modryń – za „ Pierożki Babuni ”
II nagrodę dla KGW Nieledew za „ Chatkę Babuni”
III nagrodę dla Janiny Potaczało za „Kulebiak z Kaszą gryczaną”
oraz wyróżniła:
1.Alinę Kasprzak za – za „Chleb mojej Babci z ziarnami”
2.KGW Horodło – za „Cebularza”
3. Koło Łowieckie nr 40 „Szarak” w Strzyżowie za „Chleb na zakwasie”
Uatrakcyjnieniem Jarmarku były występy zespołów tańca ludowego oraz zespołów i solistów z GOK Horodło, ZŚ ”Ostrowiacy” z Trzeszczan, „Na jeden raz” z Mienian, gwiazdy wieczoru „Diadem”, pokaz sztucznych ogni w wykonaniu firmy „Efekt” z Chełma oraz zabawa taneczna z zespołem „Accord”.
Ponadto w czasie Jarmarku funkcjonowały:
– atrakcje dla dzieci: dmuchane zjeżdżalnia, rodeo, samochodziki, basen z kulami wodnymi,przejażdżki bryczką,
– ogródek piwny, zabawki,
– kiermasz kulinariów.
Nagrody w konkursie na Hrubieszowski Produkt Kulinarny 2017 ufundowało Starostwo Powiatowe w Hrubieszowie.
Zdjęcia:
http://domhor.com/pnjk–23.html
źródło i fot. GOK Horodło