Kolejne trzy specjały kulinarne z gminy Hrubieszów zostały docenione przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi trafiły kolejne trzy gminne produkty:
1. Zupa jabłkowa hrubieszowska wykonywana przez Koło Gospodyń Wiejskich w Stefankowicach.
2. Masłomęcki chleb na zakwasie wykonywany przez Koło Gospodyń Wiejskich w Masłomęczu.
3. Pierogi z ziemniakami i cebulą – „kryzysówki” wykonywane przez Klub Seniora „Srebrne Świerki” z Kułakowic Trzecich.
9 grudnia 2021 roku w Urzędzie Gminy Hrubieszów odbyło się spotkanie, w którym uczestniczyli: Wójt Gminy Hrubieszów Tomasz Zając, Przewodnicząca Rady Gminy Aneta Dąbrowska, członkowie Kół Gospodyń Wiejskich w Masłomęczu i Stefankowicach oraz członkowie Klubu Seniora „Srebrne Świerki” z Kułakowic Trzecich.
Podczas spotkania Wójt Gminny Hrubieszów Tomasz Zając i Przewodnicząca Rady Gminy Aneta Dąbrowska wręczyli nagrody finansowe, pogratulowali uzyskania tytułów i podziękowali uczestnikom za pielęgnowanie tradycji i przekazywanie jej kolejnym pokoleniom.
(info i fot. facebook.com / Gmina Hrubieszów)
Zobacz też:
Gródek: „To absolutna kopalnia wiedzy” (AUDIO)
Gródek: „To absolutna kopalnia wiedzy” (AUDIO)