14 września ruszył program edukacyjny o roli produktów zbożowych w diecie „Lubella inspiruje i edukuje”. Projekt skierowany jest do wszystkich uczniów i nauczycieli szkół gimnazjalnych w Polsce. Jego misją jest uświadomienie młodzieży jak ważną rolę w codziennej diecie odgrywają produkty zbożowe. W ramach programu organizowany jest również konkurs kulinarny „Uwielbiam gotować z Lubellą”.
Celem programu jest pokazanie gimnazjalistom, jak powinien wyglądać prawidłowo skomponowany posiłek oraz jak właściwe odżywianie wpływa na ich zdrowie i sprawność fizyczną, zarówno obecnie jak i w przyszłości. We współpracy z dyplomowanym dietetykiem powstały materiały edukujące o tym, jak powinna wyglądać prawidłowo zbilansowana dieta i jak istotne miejsce w naszym codziennym jadłospisie zajmują produkty zbożowe.
Aby wziąć udział w programie wystarczy wejść na stronę www.lubella.pl i pobrać bezpłatne materiały edukacyjne:scenariusz lekcji,uzupełniającą go prezentację Power Point, planszę – Piramida Zdrowego Żywienia dla młodzieży w wieku szkolnym oraz kartę pracy ucznia.
W oparciu okompleksowo opracowane materiały nauczyciel może przeprowadzić interesującą lekcję na temat zdrowej diety, właściwego komponowania posiłków oraz roli produktów zbożowych
w codziennym menu. Wiedza ta pomoże gimnazjalistom w rozsądnym wyborze składników posiłków, z korzyścią dla zdrowia i sprawności umysłowej.
W konkursie „Uwielbiam gotować z Lubellą”, finalizującym program „Lubella inspiruje i edukuje” może wziąć udział klasa, która zdobyła wiedzę na temattego, co pysznego można zrobić z makaronu, kaszy lub mąki.Wystarczy przygotować swoje ulubione danieprzygotowane z wykorzystaniem produktu zbożowego oraz zgodne z zasadami prawidłowego żywienia, sfotografować je, a następnie wysłać zdjęcie wraz z przepisem na adres e-mail organizatora. Konkurs trwa do 9 października 2015 r.Do wygrania są4 warsztaty kulinarne dla całej klasy prowadzone przez uczestnika III edycji programu Top Chef Piotra Ceranowicza oraz dietetyczkę Annę Różyk.Wyniki konkursu poznamy do 23 października – tuż przed Światowym Dniem Makaronu.