Ogromnym zainteresowaniem cieszył się zorganizowany 1 grudnia Dzień Otwartych Drzwi Cukrowni Strzyżów. Proces produkcji Cukru Królewskiego, od transportu buraków do pakowania gotowego produktu, obejrzało ponad 150 osób! Odwiedzający wzięli również udział w warsztatach robienia cukierków oraz pokazach naukowych.
Uczestnicy Dnia Otwartych Drzwi rozpoczęli zwiedzanie od zapoznania się z historią i wieloletnimi tradycjami cukrowni w Strzyżowie. Następnie wyposażeni w kaski i odblaskowe kamizelki obejrzeli skomplikowany proces produkcji Cukru Królewskiego. Zwiedzającym towarzyszyli doświadczeni przewodnicy, na co dzień pracujący w Cukrowni Strzyżów – Ewa Obirek oraz Mateusz Warański. Starali się oni zaspokoić ciekawość gości, cierpliwie odpowiadając na nurtujące ich pytania.
– Dzień Otwartych Drzwi Cukrowni w Strzyżowie to dla nas ważne wydarzenie i okazja, aby pokazać mieszkańcom pracę naszej fabryki od środka. Cieszy nas zainteresowanie lokalnej społeczności. Wśród odwiedzających było wiele rodzin z dziećmi, młodzieży, a także osób starszych, które pracowały kiedyś w Cukrowni, a teraz mogły zobaczyć zmiany, które w niej zaszły – mówi Mariusz Maziarz, Dyrektor Naczelny Cukrowni Strzyżów. – Wycieczka dostarczyła odwiedzającym wielu pozytywnych emocji. Mamy nadzieję, że w przyszłości jeszcze nie raz uda nam się zorganizować Dni Otwarte w Cukrowni Strzyżów, aby wszyscy zainteresowani mogli nas odwiedzić – podsumowuje Mariusz Maziarz.
Po zakończeniu zwiedzania zakładu produkcyjnego na uczestników czekały dodatkowe atrakcje w postaci eksperymentów naukowych oraz warsztatów robienia cukierków. Organizatorzy przygotowali stanowiska, przy których dzieci i dorośli mogli zobaczyć m.in. kontrolowaną eksplozję pary wodnej oraz jak przygotować pastę do zębów dla słonia. Wśród najmłodszych szczególnym zainteresowaniem cieszyły się warsztaty robienia cukierków, podczas których dzieci własnoręcznie mogły przygotować słodkości o wymarzonych kształtach.
tekst i fot.: Open Media/ Cukrownia Strzyżów