Zapraszamy do udziału w konkursie na Hrubieszowski Produkt Kulinarny 2014

Zapraszamy do udziału w konkursie na Hrubieszowski Produkt Kulinarny 2014, którego uczestnikami mogą być: osoby indywidualne oraz organizacje formalne i nieformalne, np. KGW, stowarzyszenia, gospodarstwa agroturystyczne. Ogłoszenie wyników konkursu oraz wręczenie nagród nastąpi w dniu 20 lipca br. podczas Powiatowego Nadbużańskiego Jarmarku Kulinarnego w Horodle.

Reklamy


KONKURS NA HRUBIESZOWSKI PRODUKT KULINARNY 2014

 

REGULAMIN

Reklamy

1. ORGANIZATOREM KONKURSU JEST:

– STAROSTWO POWIATOWE W HRUBIESZOWIE

– WÓJT GMINY HORODŁO

– GMINNY OŚRODEK KULTURY W HORODLE


2. CELEM KONKURSU JEST:

• poszukiwanie produktów specyficznych, charakterystycznych dla regionu hrubieszowskiego, które mogą stać się jego wizytówką;

• poznawanie, gromadzenie i popularyzacja wiedzy o oryginalnych regionalnych produktach żywnościowych, wytwarzanych w gospodarstwach domowych jak również przez lokalne organizacje;

• upowszechnianie wiedzy o możliwości wykorzystania specyficznych walorów ziemi hrubieszowskiej i jej kulinarnego dziedzictwa w lokalnej ofercie agroturystycznej.


3. UCZESTNIKAMI KONKURSU MOGĄ BYĆ:

• osoby indywidualne

• organizacje formalne i nieformalne, np. KGW, stowarzyszenia, gospodarstwa agroturystyczne.


4. PRODUKTY BĘDĄ OCENIANE W NASTĘPUJĄCYCH KATEGORIACH:

• Ciasta, chleby i inne wypieki;

• Napoje (alkoholowe i bezalkoholowe);

• Inne produkty regionalne (pochodzenia zwierzęcego, roślinnego i mieszane).


5. WARUNKI UCZESTNICTWA :

• zgłoszenia do konkursu przyjmowane będą w GOK w Horodle, ul. Hrubieszowska 1, 22- 523 Horodło, tel. 084 651 51 01, e- mail: domhor@interia.pl, lub w dniu konkursu

• przystępujący do konkursu na „Hrubieszowski Produkt Kulinarny – 2014” mogą przygotować dowolną ilość produktów w/w kategoriach, natomiast do oceny zgłaszają po jednym produkcie w każdej z wymienionych kategorii. 


6. Produkty zgłoszone do konkursu oceniać będzie Komisja Konkursowa powołana przez organizatora.


7. Każda potrawa zostanie oceniona według następujących kryteriów :

• smak potrawy /1-10 punktów/;

• regionalność i tradycyjna receptura wytwarzania potrawy 

• / 1 -5 punktów /;

• oryginalność potrawy /1- 5 punktów /;

• sposób podania i prezentacji potrawy (wygląd stoiska, nakrycie stołu, opis potrawy i sposób serwowania, itp.) /1 – 5 punktów/. 

Maksymalnie uczestnik/wystawca/ może otrzymać 25 pkt.


8. NAGRODY W POSZCZEGÓLNYCH KATEGORIACH:

• I miejsce – nagroda rzeczowa 

• II miejsce – nagroda rzeczowa 

• III miejsce – nagroda rzeczowa 

Ponadto przewidziano dodatkowe nagrody rzeczowe i upominki.


9. Ogłoszenie wyników konkursu oraz wręczenie nagród nastąpi w dniu 20 lipca br. podczas Powiatowego Nadbużańskiego Jarmarku Kulinarnego w Horodle.

 

 

Regulamin i karta zgłoszenia:


[pobierz0.6 MB

hrubieszowski-produkt-2014

 
 
[pobierz0.1 MB

karta-oceny-produktu