W niedzielę 22 lipca 2012 r. na boisku sportowym w Horodle odbył się tegoroczny Powiatowy Nadbużański Jarmark Kulinarny.
Główne zadania zostały osiągnięte przez promocję produktów kulinarnych Kół Gospodyń Wiejskich, gospodarstw agroturystycznych z powiatu hrubieszowskiego oraz chełmskiego. Wystawcami produktów kulinarnych były Koła Gospodyń Wiejskich z gminy Horodło, Kopyłowa, Poraja, Bereżnicy, Rogalina, Mołodiatycz, Kol. Modryń, Miętkiego, Gminna Rada Kobiet z Werbkowic, właściciele gospodarstw agroturystycznych Powiatowego Centrum Stowarzyszenia Agroturystyki w Hrubieszowie oraz osoby indywidualne.
Podczas festynu rozstrzygnięto konkurs na „Hrubieszowski Produkt Kulinarny 2012”.
Komisja w składzie:
Renata Kleczkowska-Pałka – właściciel Restauracji „Colltura” w Hrubieszowie,
Janusz Kawecki – kucharz restauracji „Sława” w Horodle,
Krystyna Ulanicka – właścicielka gospodarstwa agroturystycznego „Pod Świerkami” w Dubience,
Paweł Kłosiński – inspektor Wydziału Edukacji, Kultury, Kultury Fizycznej i Turystyki w Starostwie Powiatowym w Hrubieszowie,
po ocenie produktów wg kategorii:
– Ciasta, chleby i inne wypieki;
– Napoje (alkoholowe i bezalkoholowe);
– Inne produkty regionalne (pochodzenia zwierzęcego, roślinnego i mieszane)
i ocenie według następujących kryteriów:
– smak potrawy
– regionalność i tradycyjna receptura wytwarzania potrawy
– oryginalność potrawy
– sposób podania i prezentacji potrawy
przyznała:
I nagrody
1. Gminnej Radzie Kobiet z Werbkowic za „Warzonkę Kryształówkę”
2. KGW Poraj – „Sękacz z jeżami”
3. KGW Bereżnica – „Strucla z makiem i fasolą Jaś”
II nagrody
1. KGW Bereżnica – „Nalewka z czereśni”
2. KGW Miętkie – „Chleb Anny P”
3. KGW Kopyłów – „Tort Weselny”
III nagrody
1. KGW Poraj – „Glif herbaciany”
2. Piotr Urbaniuk zam. Łuszków „Chleb z pieca”
3. KGW Mołodiatycze – „Placki z kapustą i sosem pieczarkowym”
oraz wyróżniła:
1. Piotr Urbaniuk zam. Łuszków „Masło swojskie solone”
2. Halina Fabian zam. Horodło „Pasta z bobu”
3. KGW Rogalin „Napój miętowy z cytryną i miodem”
4. Jadwiga Węgrzyńska zam. Horodło „Pierogi z pieczarkami”
5. KGW Mołodiatycze „Nalewka orzechowa”
6. Halina Fabian zam. Horodło „Kurczak z kaszą i grzybami”
7. Danuta Bednarczuk „Jaja przepiórcze w pieczarkach”
8. KGW Rogalin „Nalewka orzechowa”
9. GRK Werbkowice „Placki z soczewicą”
Nagrody w konkursie na Hrubieszowski Produkt Kulinarny 2011 ufundowało Starostwo Powiatowe w Hrubieszowie.
Uatrakcyjnieniem Jarmarku był koncert zespołu „Meffis”, Kapeli Ludowo-Podwórkowej „Horodlacy”, młodzieżowych zespołów wokalnych z GOK Horodło. Ponadto imprezie towarzyszyły przejażdżki bryczką, atrakcje dla dzieci i młodzieży. Imprezę zakończono zabawą taneczną z zespołem „Nexus”.
Organizatorzy składają serdeczne podziękowania wszystkim uczestnikom za liczne przybycie i udział w imprezie.
Źródło: GOK Horodło