22 grudnia 2024

Rusza nabór na warsztaty skierowane do Kół Gospodyń Wiejskich

Jak wyszukiwać oraz promować lokalne produkty? Jak funkcjonują krótkie łańcuchy dostaw i jak prowadzić legalną sprzedaż regionalnych produktów w ramach sprzedaży bezpośredniej?Fundacja Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej wspólnie z Polską Izbą Produktu Regionalnego i Lokalnego zapraszają do udziału w warsztatach, które odbędą się w ramach operacji pn. „Lokalnie, regionalnie i tradycyjnie – wiem co zjem”. Zgłoszenia przyjmowane są do 24 kwietnia

Reklamy

 

„Lokalnie, regionalnie i tradycyjnie – wiem co zjem” – to szansa dla Kół Gospodyń Wiejskich z województw: zachodniopomorskiego, pomorskiego, kujawsko-pomorskiego, podlaskiego, dolnośląskiego, lubelskiego, podkarpackiego, śląskiego i łódzkiego na udział w warsztatach prowadzonych przez znanych szefów kuchni oraz służących przekazaniu wiedzy, jak promować lokalne i regionalne produkty żywnościowe wśród swoich społeczności.

Warsztaty obejmują część teoretyczną oraz praktyczną, w ramach których uczestnicy poszerzą swoją wiedzę z zakresu unijnych i krajowych systemów jakości żywności, dziedzictwa kulinarnego swojego regionu oraz dowiedzą się, jak wyszukiwać, identyfikować i promować lokalne i regionalne produkty. Członkinie Kół Gospodyń Wiejskich dowiedzą się również, jak funkcjonują krótkie łańcuchy żywności, poznają możliwości legalnej sprzedaży lokalnej żywności w ramach sprzedaży i dostaw bezpośrednich, Rolniczego Handlu Detalicznego (RHD) oraz działalności Marginalnej Lokalnej i Ograniczonej (MOL). Poruszona zostanie również tematyka żywienia funkcjonalnego i wykorzystania w nim lokalnych zasobów kulinarnych. Warsztaty kulinarne, które odbędą się w Centrum Współpracy Międzynarodowej w Grodnie k. Międzyzdrojów, poprowadzą znani szefowie kuchni.

Reklamy

– Celem operacji „Lokalnie, regionalnie i tradycyjnie – wiem co zjem” jest podniesienie wiedzy i świadomości nt. lokalnych, regionalnych i tradycyjnych produktów spożywczych. Poprzez zaangażowanie w projekt Kół Gospodyń Wiejskich, aktywnie działających w swoimlojalnym środowisku, chcemy zachęcić nie tylko do wykorzystywania w polskiej kuchni produktów żywnościowych od lokalnych producentów i rolników, ale także promować sprzedaż bezpośrednią – mówi Krzysztof Podhajski, prezes zarządu Fundacji Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej.

Zgłoszenia do udziału w operacji pn. „Lokalnie, regionalnie i tradycyjnie – wiem co zjem”przyjmowane są do 24 kwietnia br. Więcej informacji, regulamin oraz formularz zgłoszeniowy, dostępne są na stronie: www.efrwp.pl

Reklamy

Instytucją odpowiedzialną za treść komunikatu jest Fundacja Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej.

Operacja realizowana w ramach Planu działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.

 

(źródło: JI/Public Relations)