23 grudnia 2024

Sitno: III edycja konkursu kulinarnego „Lubelska wołowina na talerzu”

Jutro tj. 6 lipca br. w Zespole Doradztwa Rolniczego w Sitnie (powiat zamojski) odbędzie się III edycja konkursu kulinarnego „Lubelska wołowina na talerzu”.

Reklamy

Program:
godz. 10.00 – rozpoczęcie konkursu,
godz. 12.00 -13.00 – ocena jury,
godz. 14.00 – ogłoszenie wyników i wręczenie nagród.

Równolegle do konkursu w sąsiedniej sali ZDR w Sitnie odbędzie się seminarium pt. „Lubelska wołowina-zasady odchowu cieląt”, początek – godz. 11.00.

Reklamy

 

Lubelska wołowina na talerzu

to konkurs organizowany przez Departament Rolnictwa i Środowiska Urzędu Marszałkowskiego w Lublinie.

Reklamy

         Celem tej inicjatywy jest promocja zdrowej żywności wytwarzanej przez lokalnych wytwórców w oparciu o tradycyjne receptury i powrót na nasze stoły tak popularnej niegdyś, staropolskiej kuchni, której ostoją była swojska wołowina. Konkurs znakomicie wpisuje się w realizowany przez Departament Rolnictwa i Środowiska projekt pt. „Lubelska Wołowina” promujący wśród rolników produkcję wołowiny wysokiej jakości.

Konkurs rozgrywany jest w dwóch kategoriach: produktów wędliniarskich oraz potraw z wołowiny.

         Laureaci otrzymują cenne nagrody rzeczowe oraz bezpłatne miejsce na stoisku województwa lubelskiego podczas Targów Naturalnej Żywności „NATURA FOOD” w Łodzi.

 

Poniżej lista laureatów z lat ubiegłych:

 

2011 r.:

 

kategoria „potrawa”:

1. „polędwica wołowa z borowikami w śmietanie z kluseczkami gryczanymi i młodą marchewką”, restauracja „Hetman” z Łuszczowa

2. „wołowina w bakaliach z lemieszką i ogórkiem małosolnym”, restauracja „Graf-Marina” z Lublina

3. „zrazy wołowe w sosie borowikowym z kaszą gryczaną”, restauracja „Elbest” (dawniej „Energetyk”) z Krasnobrodu

 

kategoria „produkt”:

1. „sztufada”, Masarnia-Ubojnia „Zemat” Zdzisława Trościańczyka z Wohynia

2. „polędwica wołowa wędzona”, Masarnia-Ubojnia „Zemat” Zdzisława Trościańczyka z Wohynia

3. „pastrami cygańskie”, Zakłady Mięsne „Łmeat-Łuków” SA

 

2012 r.:

 

kategoria „potrawy”:

1. „polędwica św. Huberta”, restauracja „Renesans” z Zamościa

2. „policzki wołowe na jarzębinie”, restauracja „Koncertowa” z Lublina

3. „gulasz ziołowy fajsławicki”, Gminne Koło Aktywnych Kobiet z Fajsławic

wyróżnienie:

„mostek w sosie wiśniowym z kluseczkami leniwymi” z restauracji „Hetman” z Łuszczowa

 

kategoria „produkt”:

1. „szynka wołowa wędzona gotowana”, Masarnia-Ubojnia „Zemat” Zdzisława Trościańczyka z Wohynia

2. „salceson wołowy żukowski”, restauracja „Koncertowa” z Lublina