4 maja 2024

7 pokarmów, które warto spożywać podczas przeziębienia lub grypy

Kiedy jesteśmy przeziębieni lub mamy grypę, to cała ochota na jedzenie i picie znika.

Głównym naszym zmartwieniem staje się zapchany nos, gorączka i ogólne osłabienie organizmu.

Pomimo tego niezbędne jest zapewnienie odpowiedniego nawodnienia i składników odżywczych, które przyspieszają regenerację naszego organizmu.

Czytaj dalej, aby dowiedzieć się więcej o tym, co najlepiej jeść i pić oraz czego unikać w przypadku grypy sezonowej.

Co pić, aby zachować nawodnienie

Gorączka, pocenie się i utrata apetytu to częste objawy grypy. 

Dlatego tak łatwo się odwodnić będąc chorym.

Jeśli chodzi o napoje, to zwykła woda będzie najlepsza. 

Jeśli jednak nie przepadasz za piciem bezsmakowej wody i chcesz czegoś smaczniejszego, to polecam:

  • herbatę imbirową
  • herbata z miodem i cytryną
  • soki, postaraj się używać tylko i wyłącznie tych bez dodatku cukru

Owoce i warzywa również zawierają duże ilości wody. 

Co jeść podczas grypy

Jedzenie właściwych pokarmów zapewnia organizmowi energię i składniki odżywcze, które znacząco przyspieszają regenerację naszego organizmu.

1. Rosół

Rosół to świetne źródło, które zapobiega odwodnieniu się organizmu.

Dodatkowo ciepły rosół świetnie łagodzi ból gardła.

2. Czosnek

Czosnek wykazuje właściwości przeciwwirusowe i może pomóc w zapobieganiu rozprzestrzenianiu się infekcji wirusowych poprzez wzmocnienie naszego układu odpornościowego.

Najczęściej dodawany jest jako przyprawa do jedzenia.

Ale jeśli nie przepadasz za tym, że Twój oddech ma charakterystyczny zapach po zjedzeniu czosnku, to możesz spróbować suplementów z czosnku, które znajdziesz w aptece – są one bezzapachowe.

3. Witamina D

Witamina D jest niezbędna dla zdrowia kości, ale również wpływa na funkcjonowanie naszego układu odpornościowego.

Możesz ją dostarczać zarówno w postaci suplementów [najpopularniejszym z nich jest tran] lub spożywać produkty bogate w witaminę D.

Pokarmy bogate w witaminę D:

  • ryby
  • mleko
  • wzbogacone mleko owsiane, migdałowe i sojowe

4. Jogurt

Jogurt to świetne źródło probiotyków.

Probiotyki to pożyteczne bakterie, które wspierają nasz układ odpornościowy.

Wybierając jogurty, postaraj się wybrać te, które zawierają żywe kultury bakterii i mają niewielką ilość cukru lub nie mają go wcale.

5. Owoce i warzywa bogate w witaminę C

Witamina C ma kluczowe znaczenie jeśli chodzi o nasz układ odpornościowy, co jest szczególnie ważne zwłaszcza podczas choroby.

Pokarmy bogate w witaminę C:

  • papryka
  • pomarańcze lub sok pomarańczowy
  • cytryna lub sok cytrynowy
  • ogólnie można powiedzieć owoce cytrusowe
  • brokuły

Jeśli nie przepadasz za wymienionymi powyżej produktami, to możesz spróbować suplementów z witaminą C.

6. Zielone warzywa liściaste

Szpinak, jarmuż i inne zielone warzywa liściaste wspomagają nasz układ odpornościowy podczas przeziębienia ze względu na wysoką zawartość składników odżywczych, takich jak witamina A, C, E i K.

7. Płatki owsiane

Kiedy jesteś chory, gorąca miska płatków owsianych może być kojącym i pożywnym wyborem. 

Płatki owsiane są dobrym źródłem kilku składników odżywczych wzmacniających odporność, takich jak:

  • cynk
  • błonnik
  • białko
  • miedź
  • żelazo
  • selen

Żywność, której unikać

Podczas przeziębienia postaraj się trzymać z daleka od następujących rzeczy:

  • alkohol – powoduje odwodnienie
  • tłuste potrawy – są trudne do strawienia, a biorąc pod uwagę, że podczas przeziębienia nasz apetyt i tak jest osłabiony to raczej nie jest to dobry pomysł
  • przetworzona żywność – praktycznie nie mają one żadnych składników odżywczych ze względu na wysoki poziom przetworzenia

Podsumowanie

Poniżej jeszcze raz lista pokarmów, które warto spożywać podczas przeziębienia lub grypy:

  • woda
  • soki bez cukru
  • herbata imbirowa
  • rosół
  • czosnek
  • witamina D
  • jogurt
  • owoce i warzywa bogate w witaminę C
  • zielone warzywa liściaste
  • płatki owsiane

tekst i fot. mat. partnera, fot. źródło: pexels.com