Jedną z popularniejszych kaw w wielu zakątkach świata jest cappuccino. To podstawowy element śniadań, serwowanych we Włoszech. Jak przygotować kawę i kiedy powinniśmy ją pić? Zobacz, w czym tkwi sekret popularności tej kawy.
Popularna kawa – cappuccino
Cappuccino to jedna z najpopularniejszych metod serwowania kawy na całym świecie. Kawa została wynaleziona we Włoszech, a sama nazwa pochodzi od zakonu Kapucynów. Kolor habitów Kapucynów był dokładnie taki sam jak dzisiejszy orzechowy odcień kawy. Cappuccino serwowane jest z wieloma dodatkami np. lodami, syropami, przyprawami, czy sosem do kawy. We Włoszech cappuccino spożywane jest w godzinach porannych, przeważnie do godziny 11:00. Natomiast w innych europejskich krajach ludzie chętnie piją kawę w ciągu całego dnia. Obecnie równie popularne są kawy w proszku dostępne w większości sklepów. Wystarczy zalać proszek wrzątkiem i można otrzymać kawę w szybkim czasie. Jednak nic nie smakuje jak kawa, przygotowana w porządnym ekspresie. Dobrze zaparzona kawa to podstawa na dobry początek dnia. Przygotowanie przez baristę dobrego cappuccino wymaga również dużych umiejętności.
Jak przygotować cappuccino?
Bez wątpienia do przygotowania smacznego cappuccino, powinniśmy posiadać odpowiedni ekspres do kawy. Składniki, jakie będą nam potrzebne to pojedyncze espresso oraz podgrzane mleko. Najtrudniejszym elementem podczas robienia kawy, jest właściwe spienianie mleka. Spieniamy go za pomocą gorącej pary z dyszy, która stanowi element wyposażenia ekspresu do kawy. Pianka jest bardzo ważna, ponieważ chroni przed wyparowaniem aromatu kawy. Jego konsystencja powinna być zarówno kremowa, jak i ciekła. Kawę przygotowujemy w zaledwie kilka minut i podajemy najlepiej w grubej, porcelanowej szklance. Nieumiejętnie przygotowane cappuccino traci swój smak.
Jeżeli chcesz dowiedzieć się, kiedy powinniśmy pić cappuccino, koniecznie zapoznaj się z artykułem: Cappuccino – jak je przygotować i kiedy je pić?
Cechy przygotowania dobrego cappuccino
Każda kawa różni się od siebie smakiem, przygotowaniem i aromatem. Jednak bez wątpienia dla wielu z nas początek dnia musi zacząć się od spożycia dobrej kawy. Cappuccino powinno być zarówno słodkie, jak i intensywne w smaku. Pianka powinna mieć odpowiednią objętość, która wynosi od 1 do 2 centymetrów. W kawiarniach często oferowane są kawy z dodatkiem posypanej czekolady, ziarna kawy, czy cynamonu. Często spotykanym dodatkiem do cappuccino jest kakao. Używana jako dekoracja może być idealnym dopełnieniem. Do kawy można zaserwować różnego rodzaju ciasta, ciasteczka i torty.
(tekst i fot. mat. sponsora)