Limonka i cytryna – stosowanie ich w kuchni zamiennie nie jest niczym niezwykłym. Jednak oba te owoce różnią się od siebie i dostarczają nieco innych składników odżywczych. Zanim sięgniesz się po jeden z nich, warto przyjrzeć się im bliżej.
Oba cytrusy charakteryzują się kwaśnym i wyrazistym smakiem, doskonale uzupełniającym aromat wielu potraw, a nawet napojów. Aby w pełni wykorzystać ich właściwości warto poznać je bliżej i zdecydować, który owoc znajdzie zastosowanie w konkretnej kuchni. Oczywiście w wielu domach te produkty stosowane są zamiennie, lecz czy słusznie i czy limonka może być zamiennikiem cytryny?
Bomba witaminowa w cytrynowym wydaniu
Cytryna jest jednym z popularniejszych cytrusów, które wykorzystuje się w kuchni Ceniona jest za swój kwaśny smak wpadający w słodkie tony i niezwykłą soczystość pozwalającą spożytkować ją na wiele sposobów również do lemoniady. Jednak podczas wyboru tego owocu nie zawsze myśli się o jej innych zaletach, jakimi są cenne dla zdrowia właściwości. Przede wszystkim trzeba wiedzieć, że ten żółty cytrus jest skarbnicą witamin poprawiających odporność, łagodzących objawy przeziębienia i poprawiających trawienie. Dodatkowo jest silnym przeciwutleniaczem. Jako bogate źródło witaminy C, B, E, a także pierwiastków takich jak potas, wapń i magnez wzmacnia naturalną odporność organizmu i poprawia działanie układu krążenia. Właśnie dlatego warto ją mieć pod ręką nie tylko ze względu na walory smakowe, ale również jako pierwszą pomoc w walce z przeziębieniem. Promocje, jakie oferuje gazetka promocyjna Żabka lub oferty innych dyskontów umożliwiają zakup cytrusów w korzystnej cenie. Dzięki temu nie trzeba z nich rezygnować ze względu na wysoki koszt.
Wyjątkowość zamknięta w limonce
Ten zielonkawy cytrus pod wieloma względami przypomina cytrynę. Jednak w przeciwieństwie do niej wyróżnia się niezwykle kwaśnym smakiem wpadającym w gorzkawe tony, które doskonale komponują się z ostrymi smakami. Ponadto limonka jest mniej soczysta niż wyżej wspomniany owoc, dlatego nie pozyska się z niej dużej ilości soku. Oczywiście na tym nie kończą się różnicę pomiędzy tymi dwoma cytrusami. Wybierając ten konkretny owoc, warto mieć na uwadze także jego składniki odżywcze. Limonka charakteryzuje się niską kalorycznością, niestety jej wadą jest mała zawartość witaminy C. Za to rekompensuje to dużą ilością flawonoidów zmniejszających ryzyko zachorowania na choroby układu krążenia. Co więcej, jest bogatym źródłem fosforu, wapnia i magnezu. Pomocna jest również przy utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej, która ma wpływ m.in. na odporność, a także wygląd skóry. Dlatego nie należy o niej zapominać, nawet gdy preferuje się nieco inny smak, jaki daje cytryna. Zawsze można skorzystać z obecnych promocji, wyszukując „limonka gazetka„, w ten sposób można zaoszczędzić pieniądze i cieszyć się zdrowymi cytrusami przez cały rok.
Czy limonkę i cytrynę można wykorzystywać zamiennie?
Jak już wyżej zostało wspomniane, oba cytrusy różnią się od siebie nieco smakiem. Cytryna jest mniej cierpka i jej smak można zdefiniować jako kwaśno-słodki. Za to limonka jest bardziej gorzko-kwaśna. Dlatego można je wykorzystywać naprzemiennie, przy czym warto mieć na uwadze te różnice. Limonka częściej wykorzystywana jest w przypadku dań pikantnych, a także używana jest w popularnych drinkach. Za to cytryna dobrze komponuje się zarówno z potrawami słodkimi, jak i kwaśnymi. Co więcej, lepiej sprawdzi się przy rybach i owocach morza. Za to oba cytrusy można stosować naprzemiennie przy sałatkach, sosach, a nawet marynatach. Przy wyborze warto też uwzględnić ich właściwości. Jak widać limonka nie w każdym przypadku sprawdzi się jako zamiennik cytryny, gdyż niektóre dania wymagają konkretnych cech danego cytrusa. Mimo wszystko nie ma wątpliwości, że oba owoce powinny od czasu do czasu gościć w kuchni.
tekst i fot. mat. partnera