Przechowywanie oraz pakowanie produktów w przemyśle spożywczym wymaga zachowania rygorystycznych standardów higienicznych. Aby magazynowanie surowców oraz gotowych wyrobów żywnościowych odbywało się w sposób bezpieczny, kluczowe jest używanie odpowiednich opakowań, pojemników i kontenerów. Składowanie towarów wymaga także optymalizacji procesów pod kątem tzw. logistyki wewnętrznej. Ważne jest nie tylko właściwe składowanie, ale też poprawne zabezpieczenie zawartości na czas transportu. Na co należy zwracać uwagę wybierając pojemniki do magazynu?
Jakie pojemniki dla przemysłu wybrać?
W przemyśle niezbędne są pojemniki do przechowywania różnego typu produktów. W zależności od potrzeb mogą to być np. beczki, skrzynie, boksy, kontenery i inne. W działalności przemysłowej doskonale sprawdzają się wszelkiego typu pojemniki wykonane z tworzyw sztucznych. Świetnie nadają się one do użytkowania w zakładach produkcyjnych, a także różnego rodzaju magazynach. Mogą być wykorzystywane do przechowywania różnych narzędzi i przedmiotów, jak również magazynowania materiałów sypkich. Pojemniki techniczno-magazynowe służą do składowania towarów oraz zabezpieczania ich przed uszkodzeniem i zabrudzeniem. Na rynku dostępna jest szeroka oferta pojemników i kontenerów do zastosowań przemysłowych. Wytrzymałe, solidnie wykonane i odporne na temperatury pojemniki kodowane kolorami w różnych pojemnościach sprzedaje na przykład firma https://salmonhygiene.pl/. Oferowany przez nią sprzęt do przechowywania jest stabilny i odporny na temperatury od minus trzydziestu do aż osiemdziesięciu stopni. Wiele modeli pojemników można ustawiać piętrowo, co znacznie oszczędza miejsce w magazynie. Oferta jest wzbogacona o duży wybór profesjonalnych wózków dedykowanych do zastosowań logistyki wewnętrznej.
Pojemniki magazynowe dla branży spożywczej
Logistyka magazynowania towarów w zakładach przemysłu spożywczego wymaga przestrzegania wielu reguł i ustaleń. Zasad składowania produktów jest wiele, jednak do najważniejszych należą odpowiednia organizacja pracy oraz zapewnienie właściwych, bezpiecznych pojemników magazynowych. Wybór pojemników dla przemysłu jest istotny również pod kątem ewentualnego transportu. Bez względu na typ i pojemność należy dostosować je typu przechowywanych ładunków. Pojemniki przemysłowe wykorzystywane w branży gastronomicznej muszą spełniać szczególne wymagania sanitarne związane z przechowywaniem produktów spożywczych. Pojemniki dla przemysłu spożywczego muszą być wykonane z najwyższej jakości surowców. Na rynku dostępne są zarówno te zabudowane, świetnie nadające się do przechowywania żywności czy mięsa, jak i kosze ażurowe, zapewniające dostęp powietrza i nadające się do składowania i transportu owoców czy warzyw. W zakładach prowadzących działalność w zakresie produkcji żywności bardzo często wykorzystuje się różnego rodzaju pojemniki i kontenery wykonane z polietylenu spożywczego. Są one odporne na zarysowania, wgniecenia i pękanie, a ze względu na właściwości higieniczne doskonale sprawdzają się dla tego typu produktów. Pojemniki magazynowe dla przemysłu spożywczego mają specjalną budowę bez wgłębień i szczelin, dzięki czemu można je bardzo łatwo czyścić i konserwować. Dostępne są również modele z pokrywami oraz takie, które można łączyć ze sobą (np. pojemniki sztaplowe), co niewątpliwie stanowi doskonałe rozwiązanie logistyczne. Bardzo dobrze sprawdzają się również modele wyprodukowane metodą rotacyjną. Ten typ formowania sprawia, że pojemnik jest wytrzymały, jest elastyczny i nie pęka w niskich temperaturach.
(tekst i fot. mat. partnera)