Ministerstwo Zdrowia wraz z Narodowym Funduszem Zdrowia ogłosiło pilotażowy program „Standard szpitalny żywienia kobiet w ciąży i w okresie poporodowym – Dieta Mamy”, a hrubieszowski szpital jako jeden z nielicznych w Polsce i jedyny w województwie lubelskim zdecydował się wziąć udział w tym projekcie.
Dieta mamy jest bardzo ważna, by wytwarzać zdrowy pokarm dla malucha. Powinna być bogata w niezbędne składniki odżywcze: białka, tłuszcze, węglowodany, witaminy i sole mineralne. W jadłospisie znajdują się 4 posiłki, zgodnie z zasadami żywienia. Powinno się jeść mniej, ale częściej, aby mama i jej maluch czuli się dobrze.
Należy dbać o urozmaicenie posiłków oraz pic dużo wody i soków. Mama w ciąży i mama karmiąca piersią powinna pamiętać o spożywaniu dużej ilości żelaza wraz z dietą: czerwone mięso, ryby, orzechy, warzywa i owoce – to bardzo ważne dla rozwoju małego dziecka. Dlatego warto korzystać z diety, zarówno dla zdrowia dziecka, a także dbając o siebie.
Zachęcamy do korzystania z „Diety Mamy”. Podczas hospitalizacji w hrubieszowskim szpitalu, pacjenci w ramach programu mogą skonsultować się z dietetykiem, a zamiar skorzystania z konsultacji dietetycznych należy zgłosić pielęgniarce lub położnej.
Reasumując – każda mama powinna jeść zdrowo, smacznie i kolorowo.
tekst: SPZOZ, fot. SPZOZ, lubiehrubie.pl
Zobacz też:
WIADOMOŚCI – Nowy aparat RTG w hrubieszowskim szpitalu już działa
WIADOMOŚCI – Stypendium dla studentów medycyny, jeśli będą pracować w hrubieszowskim szpitalu