Naukowcy nie określili dotychczas dawki alkoholu całkowicie bezpiecznej dla zdrowia osób pijących. Niemniej eksperci Światowej Organizacji Zdrowia ustalili na podstawie badań, jakie ilości alkoholu niosą za sobą najmniejsze ryzyko szkód zdrowotnych dla mężczyzn i dla kobiet.
Jak ocenić swoje picie? – część I
Limity „bezpiecznego picia”
Naukowcy nie określili dotychczas dawki alkoholu całkowicie bezpiecznej dla zdrowia osób pijących. Niemniej eksperci Światowej Organizacji Zdrowia ustalili na podstawie badań, jakie ilości alkoholu niosą za sobą najmniejsze ryzyko szkód zdrowotnych dla mężczyzn i dla kobiet. Opracowane w ten sposób limity „bezpiecznego picia” mogą być pomocne w samoocenie aktualnego wzoru picia. Posługując się nimi trzeba jednak pamiętać, że reakcje ludzi na alkohol są bardzo zindywidualizowane i że dawki alkoholu całkowicie bezpieczne dla jednych osób mogą powodować poważne problemy u innych. Żadne limity nie zabezpieczają przed rozwojem uzależnienia.
Limity „bezpiecznego picia” dla mężczyzn
-
Przy piciu okazjonalnym: spożywanie jednorazowo nie więcej niż 6 porcji standardowych (60 g 100% alkoholu), tzn. nie więcej niż 3 półlitrowe butelki piwa, 3 kieliszki wina o pojemności 200 ml każdy lub 180 ml wódki.
-
Przy piciu codziennym:
– zachowanie co najmniej dwóch dni abstynencji (najlepiej dzień po dniu) w tygodniu,
– nieprzekraczanie granicy 4 porcji standardowych (tzn. 40 g 100 % alkoholu) dziennie. Cztery porcje alkoholu to: 2 półlitrowe piwa, 2 kieliszki wina o pojemności 200 ml lub 120 ml wódki.
-
Łącznie w ciągu tygodnia wypijanie nie więcej niż 280 g 100 % alkoholu, co jest równoważne z ok. 13 półlitrowymi butelkami piwa, nieco ponad 3 butelki wina (o pojemności 0,75 litra) lub 0,8 litra wódki.
Limity „bezpiecznego picia” dla kobiet
-
Przy piciu okazjonalnym: spożywanie jednorazowe nie więcej niż 4 porcji standardowych (40 g 100% alkoholu), tzn. nie więcej niż dwie półlitrowe butelki piwa, 2 kieliszki wina o pojemności 200 ml każdy lub 120 ml wódki.
-
Przy piciu codziennym:
– zachowanie co najmniej dwóch dni abstynencji (najlepiej dzień po dniu) w tygodniu,
– nieprzekraczanie granicy 2 porcji standardowych (tzn. 20g 100% alkoholu) dziennie. Dwie porcje alkoholu to: 1 półlitrowe piwo, 1 kieliszek wina o pojemności 200 ml lub 60 ml wódki.
-
Łącznie w ciągu tygodnia wypijanie nie więcej niż 140 g 100 % alkoholu, co jest równoważne z 7 półlitrowymi butelkami piwa, niecałymi dwoma butelkami wina (o pojemności 0,75 litra) lub 420 ml wódki (ok. 0,8 półlitrowej butelki wódki).
Różnice między limitami „bezpiecznego picia” dla kobiet i mężczyzn wynikają z tego, że organizm kobiety jest szczególnie wrażliwy na działanie alkoholu. Kobieta, która waży tyle samo co mężczyzna i która wypiła taką samą, jak mężczyzna ilość 100% alkoholu, może osiągnąć do 40% wyższe stężenie we krwi. Z tego powodu kobiety są narażone na większe ryzyko szkód zdrowotnych i społecznych spowodowanych piciem alkoholu.
Cdn.
Źródło: Środowisko pracy a alkohol – Jadwiga Fudała, Kama Dąbrowska
Przedstawił: WM
Zobacz też:
WIADOMOŚCI – Edukacja publiczna w zakresie problematyki alkoholowej – odcinek 5
WIADOMOŚCI – Edukacja publiczna w zakresie problematyki alkoholowej – odcinek 4
WIADOMOŚCI – Edukacja publiczna w zakresie problematyki alkoholowej – odcinek 3
WIADOMOŚCI – Edukacja publiczna w zakresie problematyki alkoholowej – odcinek 2
WIADOMOŚCI – Edukacja publiczna w zakresie problematyki alkoholowej – odcinek 1