W dniach 5 – 7 lutego 2016 r. w Zespole Szkół nr 1 w Hrubieszowie odbył się kurs „Nauka usługiwania – Kelner – Barman – Kelner od Win”.
W warsztatach wzięło udział 36 osób. Byli to uczniowie naszej szkoły z klas: Itb, Itc, IItb, IIItb, IIItc, III LO oraz absolwenci i opiekunowie: Beata Tomaszczuk i Anna Sioma-Krempla.
Warsztaty oparte były na prezentacji i ćwiczeniach. Uczestnicy doskonalili swoje umiejętności i podnosili wiedzę w zakresie: serwisu specjalnego, standardów nakrycia stołu, zastawy i menażu do serwisu specjalnego. Przyrządzając homary, kawior, ślimaki i szkoląc umiejętności w ich podawaniu gościom, zapoznali się z nowymi trendami w sztuce serwowania dań. Młodzież mogła zobaczyć, w jaki sposób przygotowuje się potrawy w obecności gościa, na wózku do flambirowania. Flambirowano m.in. banany oraz serwowano homara i porcjowano ananasy i banany.
Zebrani poznali różne rodzaje nakrycia i zastawy stołowej: linię sztućców stołowych (pełny wachlarz, lina porcelany, linia szkła). Nauczyli się serwowania wina musującego, i dekantacji wina czerwonego. Zdobyli obszerny zasób wiedzy dotyczący składników i sposobów sporządzania drinków. Wypracowanie własnych receptur trafiających w gusta klientów to jednak kwestia praktyki i wyczucia. Barman to zawód nie dla każdego, to profesja dla tych osób, którzy potrafią czarować. Barman to magik płynnych smaków, ekwilibrysta shakera i butelek, a także cierpliwy słuchacz ludzkich zwierzeń.
W ramach warsztatów młodzież obejrzała filmy edukacyjne: serwis synchroniczny, standardy obsługi kelnerskiej, „zaklęte rewiry”- kultowy film przedstawiający pracę kelnerów, film – savoir vivre – nt. sztuki zachowania się przy stole. Grupa wzięła udział w ćwiczeniach układania dekoracyjnych bankietówek, nakrycia obrusem – prostokąt, kwadrat. Każdy uczestnik warsztatów praktykował z tacą (noszenie szkła, serwowanie napojów, noszenie talerzy zasadniczych, zbieranie brudnej zastawy stołowej).
Największym zainteresowaniem warsztatów były pokazy sztuki kelnersko – barmańskiej przedstawiane przez trenera. Otwieranie szampana szablą zachwyciło zebranych. Ten show prawie każdy chciał przećwiczyć, jednak nie wszystkim udawało się otworzyć go profesjonalnie, bo przecież to trening czyni mistrza.
Kurs zakończył się testem sprawdzającym. Wszyscy uczestnicy otrzymali zaświadczenia. Na zakończenie Pan Grzegorz Górnik, który prowadził warsztaty, wręczył indeksy (certyfikaty sporządzono w języku polskim i angielskim).
A szkoła, za zaangażowanie, otrzymała od Akademii Kelnerskiej „CERTYFIKAT JAKOŚCI” za stwarzanie szansy poszerzania umiejętności praktycznych uczniów oraz podnoszenia jakości kształcenia zawodowego w branży gastronomicznej.
Kurs dostarczył nie tylko wiedzy na temat zawodu kelnera i barmana, ale przede wszystkim pokazał wyraźną granicę między wiedzą, profesjonalizmem a rzeczywistością, z którą spotykamy się na co dzień w barach i restauracjach. Niewiedza i niekompetencja osób wykonujących profesję kelnera czy barmana dewaluuje i wielu sytuacjach ujmuje jego randze i znaczeniu.
Zawód kelner – barman, nie należy do najłatwiejszych. To obcowanie z ludźmi. dostosowanie mowy ciała, wyrazu twarzy do zaistniałej sytuacji, a już koniecznie, do sposobu przygotowywania i serwowania dań. Zarówno kelner jak i barman powinni wkazywać się cierpliwością i kreatywnością. Sztuka usługiwania to aktorstwo, chodzi tu zarówno o improwizowanie, jak i sposób wykonania oraz produkt końcowy. Klient ma czuć się oczarowany. Warunkiem do spełnienia tego, powinien być profesjonalizm i sposób traktowania wykonywanej pracy, który graniczący z pasją lub ją w pełni odzwierciedla.
Beata Tomaszczuk