W praktyce poznają tajniki gastronomii, uczą się zawodu, odpoczywają i uczestniczą w wycieczkach. Mowa o wyjeździe 14 uczniów i 2 opiekunów, którzy aż dwa tygodnie spędzają w urokliwej Grecji, poznając także jej kulturę, język i tradycję.
W ramach odbywającego się stażu zawodowego, technicy żywienia i usług gastronomicznych z Zespołu Szkół Nr 1 w Hrubieszowie służyli swoją pomocą w kuchni oraz sali restauracyjnej hotelu. Poznawali techniki i metody planowania kolejnych etapów obróbki produktów spożywczych. Przygotowali jedno z tradycyjnych dań kuchni greckiej – Moussakę, która wymaga pełnego skupienia i zaangażowania, ale na pewno zaspokoi każdego smakosza.
Byli w Litochoro, gdzie przemierzyli Wąwóz Enipeas. Odbyli też podróż do majestatycznych Meteorów, klasztorów „zawieszonych w chmurach”, które wpisane są na światową listę UNESCO.
Po pięknych Meteorach przyszedł czas na rejs statkiem z kapitanem Kostasem na słynną wyspę Skiatos. Uczniowie mogli bawić się w rytmie polskich i greckich utworów. Zatańczyli słynną Zorbę i bawili się z załogą aż do zmierzchu.
ZDJĘCIA:
info i fot. ZS nr 1