Na EuroGastro obecni byli przedstawiciele wiodących firm z Polski i z zagranicy, co stanowi znakomitą okazją do porównania ich oferty, a także do nawiązania międzynarodowych kontaktów handlowych.
22.03.2013r młodzież z klas gastronomicznych ZS nr 1 w Hrubieszowie wraz z opiekunami – Joanną Janicką, Joanną Wieczorek – Smerdel i Czesławem Mazkiem, wzięła udział w wycieczce do Warszawy na targi EuroGastro 2013. Uczniowie mieli możliwość zapoznania z różnorodną ofertą produktów, usług i rozwiązań dla gastronomii.
Mogli obejrzeć pokazy cukiernicze w wykonaniu Tomasza Dekera oraz posmakować słodkości z cukiernii T.Deker Patissier & Chocolatier. Na V Festiwalu Carvingu, zobaczyć tajniki sztuki dekorowania potraw i stołów fantazyjnie rzeźbionymi owocami i warzywami. Poszukiwali kulinarnych talentów z mistrzem kuchni Robertem Sową, podczas jubileuszowej odsłony jego autorskiego konkursu o tytuł Kulinarny Talent Roku 2013.
Kuchnia pachnąca tradycją, czyli Smaki Ziemi Podlaskiej – pod czujnym okiem Marcina Budynka swój kunszt i warsztat kulinarny zaprezentowali szefowie kuchni i restauratorzy Podlasia. Można było poznać oryginalne, regionalne przepisy oraz posmakować dań przygotowanych według tradycyjnych receptur.
Podczas V Olimpiady Kawy i V Polskich Mistrzostw „Cup Tasting” – jak Bariści porównują i podnoszą swoje umiejętności w parzeniu kawy.
W czasie targów młodzież mogła spróbować różnych smakołyków oferowanych przez wystawców. Wielość wrażeń zrekompensowała trudne warunki atmosferyczne, które towarzyszyły piątkowej wycieczce.
Joanna Janicka
fot. ZS nr 1