Do 12 kwietnia 2022 roku na terenie Europy ponad 150 dzieci zatruło się Salmonellą w związku z zainfekowaną partią popularnych czekoladowych jaj wyprodukowanych w jednej z fabryk. Ponad 60% z nich to dzieci poniżej piątego roku życia. Matka trzyletniej dziewczynki na swoim profilu w serwisie społecznościowym ostrzegała przed niebezpiecznym produktem twierdząc, że jej dziecko dopiero po czterech dniach od zatrucia zaczęło odzyskiwać pełną świadomość.
Dla swoich bliskich chcemy jak najlepiej. Dokładamy wszelkich starań, by sprawić im przyjemność, troszczymy się o ich samopoczucie i dobry stan zdrowia. Wobec dzieci to podejście się nasila. Troszczą się też o nie dziadkowie, ciocie i wujkowie. W okresie świątecznym dzieci często wracają do domu ze słodkościami. Jednak w ciągu ostatniej Wielkanocy musieliśmy zrezygnować z popularnych czekoladowych jaj, ponieważ Główny Inspektor Sanitarny poinformował opinię publiczną o wycofaniu dużej partii tych produktów z obrotu w związku z licznymi przypadkami zakażenia Salmonellą Typhimurium.
Jak chronić żywność przed skażeniem?
Ta sytuacja wielu osobom uzmysłowiła, że produkty trafiające do naszego koszyka przechodzą bardzo długą drogę zanim się w nim znajdą. Każdy z surowców musi zostać odpowiednio pozyskany i przetworzony. Proces magazynowania i transportu jest pełen wyzwań, a to jedynie pierwsza część procesu zanim artykuł dotrze do rąk konsumentów. Poszczególne składniki muszą trafić do nowoczesnych maszyn obsługiwanych przez profesjonalny personel. Te działania są szczegółowo opisane w procedurach postępowania, dlatego żadna czynność, jakiej zostanie poddany produkt nie jest przypadkowa.
Na terenie zakładów produkujących artykuły przeznaczone do spożycia nie ma miejsca na chaotyczne działania. Maszyny, narzędzia, linie produkcyjne oraz wszystkie inne, niezbędne akcesoria muszą być w doskonałym stanie technicznym. Ich niezawodność przesądza o bezpieczeństwie żywności. Zapoznaj się z ofertą profesjonalnego sprzętu wspierającego utrzymanie najwyższego poziomu higieny na stronie https://clean-access.com/.
Wiele z pozoru drobnych szczegółów ma ogromne znaczenie w zakładach produkujących żywność. Włosie szczotek służących do zamiatania musi być trwale osadzone, elementy plastikowe powinny zawierać cząsteczki poddające się detekcji, należy wykorzystać kodowanie kolorami by wesprzeć sprawną komunikację. Mycie i dezynfekcja to kluczowe procesy, ponieważ to od nich zależy wysoka jakość i bezpieczeństwo produkowanej żywności.
Wyposażenie odpowiednie do mycia i dezynfekcji
Skuteczne procesy mycia i dezynfekcji nie były by możliwe, gdyby nie wykwalifikowany personel posługujący się odpowiednimi narzędziami z użyciem właściwych środków chemicznych zgodnie z wdrożonymi procedurami. Bezpieczeństwo mikrobiologiczne jest w branży spożywczej najważniejsze, dlatego po każdym myciu należy dodatkowo zweryfikować czystość maszyny. W niektórych przypadkach niezbędne jest nawet wykonanie specjalnego testu płytkowego, aby sprawdzić, czy rzeczywiście maszyna wolna jest od niepożądanych drobnoustrojów. Weryfikację procesu mycia i dezynfekcji przeprowadza specjalista z zakresu kontroli jakości.
Prawidłowe wyposażenie personelu odpowiedzialnego za mycie i dezynfekcję w zakładzie produkującym artykuły spożywcze jest kluczowe. Węże myjące wykorzystywane w trakcie tych procesów powinny być nowoczesne i maksymalnie przystosowane do swojej funkcjonalności. Dlatego też produkty renomowanych producentów są kodowane kolorami, posiadają w składzie dodatek hamujący namnażanie bakterii i grzybów, a ich warstwowa struktura jest odporna na uszkodzenia mechaniczne i niszczący wpływ środków chemicznych. Należy pamiętać także o dodatkowych akcesoriach, które znacząco zwiększają ich żywotność. Zwijarki bębnowe do węży ułatwiają procesy mycia i dezynfekcji, a jednocześnie zwiększają bezpieczeństwo personelu, ponieważ każdy dodatkowy przedmiot na posadzce zwiększa ryzyko potknięcia się i upadku. Przestrzeganie wdrożonych procedur zgodnych z prawem żywnościowym oraz posługiwanie się sprzętem najwyższej jakości to przejaw troski o bezpieczeństwo żywności oraz zdrowie konsumentów.
(tekst i fot. mat. partnera)