Czujesz się dobrze z faktem przejścia z jednorazowych plastikowych butelek na wodę do dzbanka wielokrotnego użytku znalezionego na AGDmaster.com – oszczędzasz przecież w ten sposób pieniądze, środowisko i to w tym samym czasie! Ale w momencie gdy zauważysz, że woda wydobywająca się z tej ekologicznej butelki nie pachnie ani nie smakuje tak świeżo – nie rezygnuj. Po prostu nadszedł czas na solidne szorowanie!
Aby utrzymać znajdujące się w dzbanku filtry wody w ich jak najlepszym wydaniu, czyść je codziennie. Tutaj podpowiemy, jak to zrobić.
Codzienna konserwacja dzbanka do wody
Jeśli Twój dzbanek jest dostosowany do mycia w zmywarce – masz szczęście. Wszystko, co musisz zrobić, to oddzielić górę dzbanka od reszty i codziennie przepuszczać te części przez zmywarkę. Ale uwaga – zawsze upewnij się, że cykl suszenia jest włączony, ponieważ butelka musi być całkowicie sucha. Jeśli taka nie będzie – stanie się podłożem dla zarazków.
Inną opcją jest codzienne mycie butelki w ciepłej wodzie z detergentem. Użyj szmatki lub szczotki, aby usunąć wszelkie osady, które mogły na nich powstać. Dobrze spłucz i dokładnie wysusz przed użyciem. Podobnie postępuj, jeśli chodzi o filtry do wody. Zwróć uwagę na wszystkie:
-
trudno dostępne zakamarki
-
szczeliny w dziobkach do picia
Aby je porządnie wyczyścić – użyj małej szczotki do butelek. Dobrze spłucz i upewnij się, że mogą całkowicie wyschnąć – przez całonocne suszenie na powietrzu lub suszenie ręczne czystą szmatką.
Dezynfekcja i odświeżenie dzbanka
Jeśli po regularnym czyszczeniu butelka nadal nie pachnie świeżo, spróbuj ją odkazić. Możesz tutaj zastosować jeden z trzech sposobów:
-
łagodny roztwór wybielacza / wody (1 łyżeczka wybielacza na 1 litr wody) – pozostaw roztwór wybielacza na 5-15 minut. Płucz, aż zniknie cały zapach wybielacza.
-
destylowany ocet – pozostaw w dzbanku na około 10 minut. Wypłucz i osusz powietrzem.
-
nadtlenek wodoru; Pozostaw w dzbanku na około 10 minut. Wypłucz i osusz powietrzem.
Inna metoda odkażania polega na naprzemiennym rozpylaniu nadtlenku wodoru i octu.
Opracowanie przy współpracy: https://www.agdmaster.com
(tekst i fot. mat. sponsora)