22 grudnia 2024

Kuchnia ceramiczna czy indukcyjna – co wybrać?

Wykończenie wnętrza wiąże się z wieloma ważnymi decyzjami, m.in. ze znalezieniem takich dodatków, które sprawią, że wymarzone mieszkanie będzie nie tylko estetyczne, ale przede wszystkim funkcjonalne i dopasowane do naszych wymagań. Ważną kwestią jest wybór odpowiedniej kuchni – ceramicznej lub indukcyjnej. Która najlepiej sprawdzi się w mieszkaniu? Jakie są zalety ich posiadania, a jakie wady?

Reklamy

 

Kuchnia indukcyjna

Jedynym znaczącym minusem kuchni indukcyjnej jest jej wysoka cena. Wiąże się ona z zastosowaniem nowoczesnej technologii – indukcji (cewki indukcyjnej). Za jej sprawą pomiędzy kuchenką a naczyniem wytwarza się pole elektromagnetyczne, umożliwiające gotowanie. Płyta nie nagrzewa się, pobierając ciepło z naczynia, dlatego wokół jest zimna. Dzięki temu nie trzeba martwić się o jej czyszczenie – w momencie wykipienia miejsce wokół naczynia jest zimne, co sprawia, że nic się nie przypala. Jej dodatkową zaletą jest szybki czas nagrzewania i stygnięcia, co zwiększa znacząco bezpieczeństwo. Gdy naczynie zostaje ściągnięte z płyty, automatycznie przestaje się ona nagrzewać, dlatego to rozwiązanie szczególnie polecane jest rodzicom z małymi dziećmi. Ponadto, ten sam mechanizm powoduje, że urządzenie to jest wyjątkowo energooszczędne – w trakcie gotowania zużywane jest tylko tyle energii, ile jest potrzebne. Co więcej, do ceny płyty indukcyjnej należy doliczyć również koszt zakupu specjalnych garnków (można nabyć je również przez internet m.in. w sklepie https://zasmakujradosci.pl), które zawierają w składzie metal ferromagnetyczny – bez tego gotowanie na płycie będzie niemożliwe.

Reklamy

Kuchnia ceramiczna

Do kuchni ceramicznej przylgnęła łatka rozwiązania mniej ekonomicznego. Nie jest to do końca prawda. Fakt, że płyta ceramiczna wymaga więcej czasu, aby rozgrzać się do odpowiedniej temperatury, nie znaczy, że jest niepraktyczna. W momencie, gdy potrawy przyrządzane są w domu od czasu do czasu, najlepiej zdecydować się na płytę ceramiczną. Dzięki różnym rozmiarom i kształtom stref grzewczych, można bez problemu dopasować je do naczynia, kontrolując zużycie energii. Ten rodzaj kuchenki nie potrzebuje specjalnych garnków. Dodatkowo, z powodu płaskiej powierzchni, jej czyszczenie jest wyjątkowo łatwe i szybkie.

Reklamy

Kuchnia szyta na miarę

Od tego, jak często i dużo gotuje się w domu, zależeć będzie rodzaj zastosowanej kuchni – indukcja jest rozwiązaniem szczególnie polecanym osobom, które lubią często przyrządzać potrawy w domu. Z kolei płyta ceramiczna swoje miejsce znajdzie w mieszkaniu, w którym gotuje się sporadycznie. Mimo że obie wersje nie są tanie (choć kuchnia ceramiczna kosztuje zdecydowanie mniej), to z pewnością warto wybrać je zamiast tradycyjnej kuchenki gazowej.

 

 

(tekst i fot. mat. sponsora)