Polacy bardzo lubią próbować nowych rzeczy. Gdy tylko pojawiają się na rynku nowości, chętnie po nie sięgamy. I choć dla wielu z nas filiżanka kawy lub herbaty o poranku to świętość, również w tym zakresie pozostajemy otwarci na nowe i ciebie sięgamy po pojawiające się propozycje.
A tym dzisiejszy świat sprzyja jak mało kiedy. Spróbowanie napoju nawet z drugiego końca świata jest banalne. Często wystarczy złożenie zamówienia, by po kilku dniach cieszyć się nowością w naszym domu. Napojem, któremu bez wątpienia warto się przyjrzeć jest matcha.
Matcha – czym jest unikatowa japońska herbata?
Matcha jest niesamowita i zachwycająca przede wszystkim dlatego, że sposób jej uprawiania jest wyjątkowy na tle innych herbat. Tak ciekawe walory smakowe zawdzięcza one temu, że jest ona uprawiana metodą zacieniania krzewów, która to znana jest w Japonii od wieków. Herbaty są zacienione w odpowiednim momencie ich wegetacji, czemu zawdzięcza również wyjątkowo mocny zielony kolor. Matcha to również herbata sproszkowana, co również podbija smak oraz aromat, a także nadaje jej specyficznej mocy. Jest ona finalnie spożywane razem z proszkiem. Uznawana jest ona za jedną z najbardziej luksusowych herbat na świecie. Nie od dzisiaj znane są również zdrowotne walory picia tej herbaty. Matcha to nie tylko spora porcja pobudzenia, ale również bardzo pozytywny oddziaływanie na nasz organizm.
Poprawne przygotowanie matchy? To proste
Aby matcha uwolniła wszystkie swoje właściwości i nimi nas zaskoczyła rzecz jasna musimy ją w poprawny sposób przygotować. Oczywiście jak zwykle bywa, czasami sposób przygotowania jest adaptowany na nasze rodzime warunki i nie jest to dokładnie taki ceremoniał jak w ojczyźnie Matchy – Japonii. W Polsce picie herbaty raczej nie kojarzy się z rytuałem, a więc i jej parzenie wygląda nieco inaczej. Oryginalnie jednak powinniśmy używać do jej zamieszania chasenu, ale również spieniacz do mleka będzie odpowiednim rozwiązaniem. Jedna tradycyjna łyżeczka matchy na 100ml naparu to proporcje idealne, pozwalające nam wydobyć z niej smak i wszystkie właściwości. Woda, którą używamy do jej zaparzenia powinna mieć temperaturę dokładnie 80 stopni Celsjusza. Więcej szczegółów znajdziesz na Moyamatcha.com.
Zasmakuj nowego – herbaty z całego świata
W sklepach z herbatami znaleźć możemy bardzo wiele ich odmian, często z zupełnie drugiego końca świata. To szansa na zasmakowanie w nowym, pewną odmianę w codziennej rutynie i być może odkryciu nowych inspiracji dla siebie. Warto, szczególnie że zakup takiej herbaty jest prosty jak nigdy dotąd.
tekst i fot. mat. partnera