8 maja 2024

O jakie mikroelementy w diecie człowieka należy zadbać?

Mikroelementy, tak samo, jak makroelementy, są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Różnica polega na tym, że nasze dzienne zapotrzebowanie na makroelementy jest większe niż na mikroelementy – dla tych pierwszych jest to minimum 100 mg, a dla mikroelementów: maksymalnie 100 mg. Składniki mineralne dostarczamy do organizmu razem z pożywieniem. Co zatem należy jeść i o jakie makro- oraz mikroelementy trzeba zadbać w diecie? O tym mówimy poniżej.

Mikroelementy w diecie – co należy jeść?

W jaki sposób najłatwiej zadbać o makro- i mikroelementy w diecie? Jedząc różnorodnie, zdrowo i dbając o zbilansowaną dietę. Niżej przedstawiamy listę produktów, które powinien uwzględniać Twój jadłospis i wskazujemy, jakie składniki mineralne oraz witaminy się w nich znajdują:

  • owoce – nie sposób wymienić tu wszystkich korzyści, które biorą się z regularnego jedzenia różnych owoców. Napiszemy tylko, że jedząc brzoskwinie, jabłka, śliwki, morele czy banany dostarczasz organizmowi magnez, potas, żelazo, wapń czy fosfor;
  • warzywa – codzienne spożywanie różnych warzyw wzbogaca organizm o magnez, potas, a także witaminę A, C, czy witaminę K;
  • rośliny strączkowe – groch, soczewica, fasola czy ciecierzyca mają niski indeks glikemiczny, a dodatkowo są źródłem wapnia, manganu, fosforu czy żelaza;
  • ryż – jest źródłem magnezu, cynku, wapnia, miedzi, żelaza, potasu, manganu i selenu;
  • owoce morza, ryby – ryby takie jak łosoś, tuńczyk czy makrela, oraz owoce morza są źródłem żelaza, potasu, cynku, magnezu, wapnia i selenu.

Oczywiście w diecie powinny znajdować się także inne produkty – różnorodne mięsa, orzechy, sery i mleko czy jajka.

­

Dlaczego należy jeść produkty bogate w magnez?

Magnez jest jednym z istotnych składników mineralnych w organizmie człowieka. Pozytywnie wpływa na wiele procesów zachodzących w ludzkim ciele i reguluje pracę wielu narządów wewnętrznych:

  • pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni;
  • pomaga w utrzymaniu zdrowych kości i zębów;
  • dba o prawidłową pracę mięśnia sercowego,
  • zapewnia prawidłową pracę układu nerwowego.

Źródło magnezu – co jeść?

O odpowiedni poziom magnezu najłatwiej zadbać za pomocą diety. Dobre źródło magnezu stanowią takie produkty spożywcze jak ryby i owoce morza, orzechy i pestki dyni, mleko, jaja i żółte sery, banany, warzywa takie jak szpinak czy natka pietruszki. Produkty bogate w magnez to także ciemne pieczywo, płatki owsiane, kasza gryczana i ryż.

Mikroskładniki w diecie – jak uzupełniać magnez?

Odpowiednia, zróżnicowana i zbilansowana dieta oraz ograniczanie produktów, które wypłukują magnez z organizmu (przede wszystkim kawa i alkohol) to klucz do zachowania właściwego poziomu magnezu. Czasem mikroskładniki w diecie można też uzupełniać poprzez suplementację. Suplementem diety jest na przykład Magnefar B6 SPOKÓJ, który zawiera magnez w formie łatwo przyswajalnego cytrynianu magnezu oraz witaminy B1, B6 i B12 i który można zamówić na stronie https://magnefar.pl/.

Więcej informacji na temat tego suplementu diety można znaleźć na stronie https://magnefar.pl/porady-magnez-czym-jest-magnefar-pl/.

 

 

Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje na temat stosowania produktu leczniczego bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą, gdyż każdy lek niewłaściwie przyjmowany zagraża Twojemu życiu lub zdrowiu.


tekst i fot. mat. partnera / freepik.com