Każdy ma swoje ulubione dania, które najczęściej wybiera. W wielu przypadkach są to klasyki typu kotlet z ziemniakami, kopytka, makaron z sosem bolognese lub pizza. Jednak każde, nawet najbardziej uwielbiane dania mogą kiedyś się znudzić. Co wtedy gotować i gdzie szukać pomysłów?
Sposobów na urozmaicenie obiadu jest bardzo dużo, a internet jest pełen ciekawych przepisów. Co na obiad? Podpowiadamy! Przede wszystkim trzeba czasem pozwolić sobie na odrobinę szaleństwa i zdecydować się na spróbowanie jakiejś zupełnie nowej potrawy lub dodanie składnika, którego do tej pory się nie używało. Przedstawiamy 4 sposoby na urozmaicenie obiadu.
1. Spróbuj kuchni wegetariańskiej
Kto powiedział, że sycące jest tylko mięso? Rzesze wegan i wegetarian z całego świata stanowczo potwierdzają, że tak nie jest. Dieta roślinna może być bardzo urozmaicona, pyszna i zaspokajająca głód na długo. Jeśli jesteś zwolennikiem tradycyjnej kuchni polskiej, spróbuj czegoś w wersji wege. Na przykład ravioli ze szpinakiem, które jest podobnym typem dania, co nasze rodzime pierogi. Jest to potrawa z kuchni włoskiej, więc na pewno warto ją wypróbować, jeśli jest się fanem tego rodzaju smaków. Przygotowanie tych małych pierożków w domu nie jest skomplikowane, a składniki można dostać w każdym sklepie.
2. Bazuj na składnikach dostępnych w domu
Ta metoda jest jednocześnie świetnym sposobem na zmniejszenie marnowania produktów spożywczych w domu. Wiele przepisów na pyszne potrawy można znaleźć w internecie wpisując na przykład „obiad kurczak por papryka” w zależności od zawartości lodówki. Dzięki temu można spróbować czegoś zupełnie nowego nie martwiąc się o dodatkowe zakupy. Warto mieć zawsze w domu suche produkty typu makaron, ryż, czy mąka, bo na ich bazie można stworzyć naprawdę smaczny obiad.
A jak już obiad mamy za sobą to: Śniadanie dla zabieganych
3. Odwiedź lokal typu „all you can eat”
W większych miastach można znaleźć lokale, w których płaci się jednorazowo za wejście, a potem można samemu skomponować swój posiłek z wielu dostępnych dań. Jest to świetny pomysł na spróbowanie nowych potraw – często są to kuchnie z całego świata. W takim miejscu można na spokojnie zorientować się, jakie smaki wam odpowiadają, bez ryzyka, że będzie trzeba wyrzucić dużą ilość nieznanej potrawy. Potem w domu, bazując na takich doświadczeniach, łatwiej jest zacząć eksperymentować i urozmaicać obiady egzotycznymi dodatkami.
4. Zmień jeden element dania
Jest to metoda dla tych, którzy do eksperymentowania podchodzą najostrożniej i martwią się, że jak coś im nie posmakuje, to w efekcie będą głodni. Jeśli waszym ulubionym daniem jest np. kotlet mielony z ziemniakami i buraczkami, zamieńcie na inny tylko jeden element, np. ziemniaki na kaszę. Jeśli wam nie posmakuje, kasza najwyżej pójdzie w odstawkę, ale kotleta i buraczki zjecie jak zwykle ze smakiem. Zamiast zamieniać jeden element dania, można też po prostu jakiś dodać, np. oprócz buraczków nałożyć jeszcze surówkę z kiszonej kapusty. To też jest dobry sposób na spróbowanie czegoś nowego do obiadu.
tekst i fot. mat. partnera