Prowadzisz lokal gastronomiczny i chcesz usprawnić wydawanie posiłków? Szukasz urządzenia wielozadaniowego, za pośrednictwem którego przygotujesz różne pyszne dania? A może nie lubisz zbyt dużo czasu spędzać w kuchni na gotowaniu i potrzebujesz czegoś, dzięki czemu po przyjściu z pracy przygotujesz szybko coś smacznego? Koniecznie dowiedz się, jak wybrać opiekacz do zapiekanek!
Opiekacze do zapiekanek to wielofunkcyjne urządzenia, które w prosty i szybki sposób pozwolą ci przygotować smaczne dania. Stanowią idealne rozwiązanie dla lokali gastronomicznych, takich jak restauracje, puby, bary szybkiej obsługi, zyskujących na popularności food trucków, ale również zastosowań domowych. Jeśli chodzi o te ostatnie, to pozwolą ci na przykład na przygotowywanie pysznych dań z grilla, bez konieczności czekania na sezon letni. Pytanie tylko, jak wybrać piec do zapiekanek? Na co zwrócić uwagę podczas zakupów?
Opiekacz do zapiekanek a liczba komór
W ofercie sklepów znajdziesz urządzenia jedno-, dwu-, trzy-, a nawet czterokomorowe. Im więcej komór, tym więcej dań możesz przygotować jednocześnie. Większa liczba komór jest wygodna, zwłaszcza jeśli prowadzisz działalność gastronomiczną i zależy ci na szybkim wydawaniu posiłków. Jednak w domowych warunkach również ułatwia to i przyspiesza przygotowywanie dań; przydaje się w przypadku dużych imprez rodzinnych. Na co dzień, w zwykłych domowych warunkach, wystarczają modele dwukomorowe.
Opiekacz do zapiekanek a moc
Im większa moc urządzenia, tym szybsze przygotowywanie posiłku. Piec do zapiekanek szybciej się rozgrzewa, a co za tym idzie, jest szybciej gotowy do pracy. Moc to parametr, który ma wpływ na efektywność i szybkość działania, które są istotne szczególnie w przypadku lokali gastronomicznych. Warto jednak pamiętać, że im więcej komór ma urządzenie, tym proporcjonalnie wyższa powinna być również moc, która pozwoli wydajnie nagrzać wszystkie poziomy.
Z powyższych względów warto wybierać opiekacz do zapiekanek, którego moc wynosi minimum 2,4 W. W przypadku lokali gastronomicznych zaleca się jednak, aby wynosiła ona chociaż 2,6 W.
Opiekacz do zapiekanek – rewaluacja temperatury oraz czasomierz
Wybierając opiekacz warto zwrócić uwagę na dostępność czasomierza oraz manualnej regulacji grzania. Ta ostatnia pozwala samodzielnie dobrać optymalną temperaturę dla danego posiłku, natomiast za sprawą czasomierza nie przegapisz idealnego wypieczenia zapiekanek czy pizzy. W punktach gastronomicznych typu food truck przydatną funkcją okazuje się z kolei oświetlenie, dzięki któremu możesz podejrzeć, jak wygląda przygotowywane danie.
Często pomijaną podczas zakupów kwestią jest zabezpieczenie przed przegrzaniem. Tymczasem to dzięki niemu unikniesz szybkiego zniszczenia i wyeksploatowania urządzenia.
Opiekacze do zapiekanek – wielkość
Kolejnym istotnym czynnikiem jest wielkość opiekacza do zapiekanek. Dzięki odpowiedniej wielkości będziesz mógł przygotowywać nie tylko większą liczbę dań, ale także posiłki o większych gabarytach. Jeżeli zakupisz mały piec, nie będziesz w stanie poszerzyć swojej oferty o kolejne szybkie dania.
Co możesz przygotować w piecu do zapiekanek?
Oprócz wspomnianych zapiekanek możesz przygotować również chleb, bułki, pizzę, kurczaka, grillowane kiełbaski czy inne smaczne przekąski na ciepło. Dzięki opiekaczowi możesz również szybko podgrzać zupę, ziemniaki, kasze, warzywa czy mięso. To czyni opiekacz uniwersalnym i wielozadaniowym urządzeniem, które warto mieć nie tylko w lokalu gastronomicznym, ale także w swoim domu.
Piece do zapiekanek – czy są łatwe w utrzymaniu czystości?
Istotny aspekt stanowi także czystość opiekacza do zapiekanek. Zawsze warto wybrać urządzenie z możliwością demontażu tylnej płyty. Ta funkcja ułatwi i przyspieszy czyszczenie urządzenia. Pamiętaj, że gromadzący się brud, kurz, a nawet pleśń zagraża życiu i zdrowiu twoich klientów. Ma również ogromny wpływ na smak serwowanych przez ciebie potraw. Wszystko to sprawia, że zdecydowanie nie warto bagatelizować tego czynnika.
(tekst i fot. mat. partnera)