23 kwietnia 2024

Patelnie granitowe – co musisz o nich wiedzieć?

Patelnia jest jednym z najważniejszych elementów wyposażenia kuchni, który pozwala na przygotowywanie różnych posiłków. Jej wybór nastręczać może jednak pewnych trudności – w sklepach dostępnych jest bowiem wiele różnych rodzajów i modeli. Obecnie bardzo docenianymi przez klientów są patelnie granitowe. Dlaczego?

Co to są patelnie granitowe?

Patelnia granitowa to rodzaj patelni typu non-stick, czyli posiadających nieprzywierającą powłokę. Najważniejszy jest materiał, z którego jest wykonana i związane z nim właściwości naczynia. Sądząc po wyglądzie, jest to ciężki i mało poręczny sprzęt, który nawiązuje do dawnych naczyń kamiennych, jednak wrażenie to weryfikuje użycie patelni, która okazuje się lekka i niezwykle komfortowa w użyciu! Takie patelnie docenią zarówno profesjonaliści, jak i amatorzy kulinarnych eksperymentów.

Zalety patelni granitowych

Wiemy już, że patelnia granitowa posiada powłokę przeciwdziałającą przypalaniu jedzenia i wbrew wyglądowi jest lekka i poręczna. Korpusy naczyń tego typu budowane są przede wszystkim z wysokiej jakości aluminium – materiału, który doskonale przewodzi ciepło. Jakie jeszcze zalety skrywa patelnia granitowa?

  • Jest ona niezwykle wytrzymała i trudno ją uszkodzić. W przeciwieństwie do innych patelni, np. tych z powłoką teflonową – wyróżnia się podwyższoną odpornością na uszkodzenia. Inwestycja w wysokiej jakości patelnię granitową to więc inwestycja na lata! Do smażenia na tego typu patelni warto jednak używać delikatnych przyborów kuchennych.
  • Aluminiowy korpus sprawia, że patelnia bardzo szybko się nagrzewa i równomiernie rozprowadzania ciepło, co pozytywnie wpływa na oszczędzanie energii.
  • Jest bardzo bezpieczna dla naszego zdrowia – nie zawiera substancji szkodliwych, np. PFOA.
  • Patelnie granitowe dostępne są w bardzo różnych wariantach. Znajdziemy zarówno naczynia uniwersalne, nadające się do smażenia różnych potraw, jak i patelnie służące do przygotowywania konkretnych dań, np. naleśników czy potraw grillowanych. Szeroki wybór takich naczyń to chociażby włoskie patelnie Ballarini.

  • Zazwyczaj sprawdzi się na wszystkich typach kuchenek – zarówno gazowych, jak i elektrycznych, ceramicznych, a nawet na płytach indukcyjnych. Wiele modeli nadaje się nawet do piekarnika, co czyni z tej patelni sprzęt jeszcze bardziej praktyczny i wielofunkcyjny.
  • Nie sprawia problemu, jeśli chodzi o utrzymanie czystości – mycie ręczne jest łatwe dzięki temu, że jedzenie nie przywiera do powierzchni i nie musimy zeskrobywać z niej resztek przypalonych produktów. Większość patelni granitowych można też myć w zmywarce.
  • Ma bardzo atrakcyjny design przypominający dawne naczynia do gotowania!

Jak smażyć na patelni granitowej?

Wśród zalet patelni granitowych należy wymienić również fakt, że do smażenia na nich nie potrzeba używać dużej ilości tłuszczu. Jest on oczywiście niezbędny, ponieważ nie istnieje patelnia, która nie wymaga choćby jego kropli, jednak w tym przypadku potrzebujemy go naprawdę bardzo niewiele. Mimo to nie musimy obawiać się, że jedzenie przyklei się do powłoki. Takie naczynie jest więc polecane wszystkim, którym zależy na zdrowym odżywianiu i ograniczeniu w swojej diecie tłuszczu.

Patelnie Zwieger, Ballarini, a może inne? Jakie wybrać?

Wielu znanych producentów oferuje patelnie granitowe, które oprócz podanych wcześniej właściwości posiadają również wiele innych zalet wynikających z ich konstrukcji i wprowadzania najnowszych technologii. Na pewno warto w tym kontekście zwrócić uwagę na patelnie granitowe firmy Zwieger. Tu należałoby wskazać między innymi na serię White Stone, gdzie zastosowano aż trójwarstwową powłokę granitową Greblon C3 Granite, która jest jeszcze bardziej odporna na ścieranie i uszkodzenia. Zewnętrzna warstwa pokryta jest żaroodpornym silikonowym lakierem, który także pozytywnie wpływa na trwałość sprzętu. Polecić można także patelnie z serii Practi Plus. Wszystkie naczynia Zwieger posłużą przez wiele lat i pozwolą nie tylko na smażenie, ale także duszenie rozmaitych potraw. Są wygodne w użyciu dzięki aluminiowym korpusom i ergonomicznym uchwytom.

Synonimem świetnej jakości są również granitowe patelnie wspomnianej wcześniej marki Ballarini z serii Torino, Portofino, Positano czy Bologna Granitium. Również tutaj postarano się wzmocnić powłokę, sprawiając, że jest praktycznie niezniszczalna! Akcesoriów tego włoskiego producenta używać można nawet w piekarniku, co daje dodatkowe możliwości podczas gotowania.

Nie można nie wspomnieć także o granitowych patelniach marki Berlinger Haus, a dokładniej o naczyniach z serii Black Professional Line. W odróżnieniu od wyżej wspomnianych patelni Zwieger i Ballarini, naczynia od Berliger Haus nie mają nakrapianej struktury, ale całkowicie czarną powłokę. Pomijając jednak kwestie wizualne, swoimi właściwościami nie różnią się od innych patelni granitowych – szybko się nagrzewają, są wytrzymałe, przeciwdziałają przywieraniu składników i pasują na różne kuchenki.

(tekst i fot. mat. partnera)