2 listopada 2024

Pomysły na czekoladowe przysmaki idealne na przyjęcia

Idealna przekąska na imprezę powinna spełniać kilka warunków. Przede wszystkim musi być smaczna, ale także łatwa do zjedzenia, najlepiej „na jeden kęs”. Jej przygotowanie nie powinno wymagać spędzenia całego dnia w kuchni – w końcu przed przyjęciem trzeba zadbać jeszcze o wiele innych rzeczy! Dziś przedstawiamy dwa czekoladowe pomysły, dzięki którym z pewnością pozytywnie zaskoczysz sowich gości!

Muffinki – sprawdzone rozwiązanie

Łatwo się nimi poczęstować i efektownie wyglądają na stole z przekąskami. O czym mowa? O czekoladowych babeczkach! Będziesz do nich potrzebować następujących produktów:

  • Mąka pszenna,
  • Masło,
  • Cukier,
  • Jajka,
  • Mleko,
  • Kakao ciemne z Ghany E.Wedel,
  • Czekolada lekko gorzka E.Wedel,
  • Kawa zbożowa,
  • Dodatki: soda oczyszczona, proszek do pieczenia, ekstrakt olejku waniliowego.

Dokładne ilości znajdziesz w przepisie na stronie: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/przepis-na-babeczki-czekoladowe/.

Przygotuj składniki: masło rozpuść, czekoladę drobno posiekaj, składniki suche przesiej do miski i wymieszaj z cukrem. W osobnym naczyniu połącz jajka, mleko i ekstrakt z wanilii. Tak powstałą masę wlej do suchych produktów, do całości dodaj płynne masło i rozdrobnioną czekoladę. Wymieszaj wszystko dokładnie. Gotową masą napełniaj do 1/3 wysokości papierowe papilotki umieszczone w formie na babeczki.

Muffinki piecz przez ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza. Gdy ostygną, możesz je dowolnie udekorować – ogranicza Cię tu tylko wyobraźnia! Powodzenia!

Czekoladowe fondue – odrobina ekstrawagancji

Do tego, aby zaskoczyć gości, będziesz potrzebował jedynie kilku podstawowych składników oraz zestawu do fondue, który umożliwi utrzymanie czekoladowej masy w odpowiedniej temperaturze, tak aby zachowała płynną konsystencję.

Przygotuj zatem potrzebne produkty:

  • 150 ml śmietanki 36%
  • 150 g czekolady. W zależności od upodobań możesz użyć czekolady mlecznej E.Wedel, czekolady lekko gorzkiej 50% E.Wedel lub czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel.

Śmietankę zagotuj i zdejmij z ognia. Do jeszcze ciepłej dodaj pokruszoną czekoladę i mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Czekoladowe fondue gotowe – można w nim zanurzać truskawki, kawałki banana, jabłek, ananasa lub dowolne inne owoce. Smacznego!

(tekst i fot. mat. partnera)