Idealna przekąska na imprezę powinna spełniać kilka warunków. Przede wszystkim musi być smaczna, ale także łatwa do zjedzenia, najlepiej „na jeden kęs”. Jej przygotowanie nie powinno wymagać spędzenia całego dnia w kuchni – w końcu przed przyjęciem trzeba zadbać jeszcze o wiele innych rzeczy! Dziś przedstawiamy dwa czekoladowe pomysły, dzięki którym z pewnością pozytywnie zaskoczysz sowich gości!
Muffinki – sprawdzone rozwiązanie
Łatwo się nimi poczęstować i efektownie wyglądają na stole z przekąskami. O czym mowa? O czekoladowych babeczkach! Będziesz do nich potrzebować następujących produktów:
- Mąka pszenna,
- Masło,
- Cukier,
- Jajka,
- Mleko,
- Kakao ciemne z Ghany E.Wedel,
- Czekolada lekko gorzka E.Wedel,
- Kawa zbożowa,
- Dodatki: soda oczyszczona, proszek do pieczenia, ekstrakt olejku waniliowego.
Dokładne ilości znajdziesz w przepisie na stronie: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/przepis-na-babeczki-czekoladowe/.
Przygotuj składniki: masło rozpuść, czekoladę drobno posiekaj, składniki suche przesiej do miski i wymieszaj z cukrem. W osobnym naczyniu połącz jajka, mleko i ekstrakt z wanilii. Tak powstałą masę wlej do suchych produktów, do całości dodaj płynne masło i rozdrobnioną czekoladę. Wymieszaj wszystko dokładnie. Gotową masą napełniaj do 1/3 wysokości papierowe papilotki umieszczone w formie na babeczki.
Muffinki piecz przez ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza. Gdy ostygną, możesz je dowolnie udekorować – ogranicza Cię tu tylko wyobraźnia! Powodzenia!
Czekoladowe fondue – odrobina ekstrawagancji
Do tego, aby zaskoczyć gości, będziesz potrzebował jedynie kilku podstawowych składników oraz zestawu do fondue, który umożliwi utrzymanie czekoladowej masy w odpowiedniej temperaturze, tak aby zachowała płynną konsystencję.
Przygotuj zatem potrzebne produkty:
- 150 ml śmietanki 36%
- 150 g czekolady. W zależności od upodobań możesz użyć czekolady mlecznej E.Wedel, czekolady lekko gorzkiej 50% E.Wedel lub czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel.
Śmietankę zagotuj i zdejmij z ognia. Do jeszcze ciepłej dodaj pokruszoną czekoladę i mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Czekoladowe fondue gotowe – można w nim zanurzać truskawki, kawałki banana, jabłek, ananasa lub dowolne inne owoce. Smacznego!
(tekst i fot. mat. partnera)