Magia świąt – w czym tkwi jej fenomen? Dlaczego tak kochamy przedświąteczny czas i wigilijną kolację?
Czy to ma związek z Naszymi przekonaniami, a może bardziej marzeniami? Spotkania przy wigilijnym stole są nieodzownym elementem polskiej kultury, łączą w sobie nutę nostalgii, kompromisu, oderwania od codzienności, wręcz zwiastują powrót do dzieciństwa i lat beztroski, a któż z Nas nie ma w sobie odrobiny dziecka?
Tradycje związane ze świętami Bożego Narodzenia wykraczają daleko poza kuchnię, ale to właśnie w kuchni kryje się ten prawdziwy aromat i smak, który nadaje wyjątkowości rodzinnym spotkaniom. Jeżeli mowa o celebrowaniu świąt nie może zabraknąć także smażonego karpia, bigosu jak u babci czy pierogów, jakie lepiła kiedyś mama.
Ryba na Wigilię – jest symbolem chrześcijaństwa, odrodzenia, a dodatkowo pysznie smakuje. Tradycyjnie smażony karp to bezpodstawny król świąt, w różnych odsłonach, w towarzystwie najbliższych nie może być wyborem na nie.
Kapusta kiszona – pod wieloma postaciami, najpopularniejsza, gdy została podana w formie bigosu z dodatkami mięsa jest kolejną tradycyjną potrawą. Na wigilijnym stole często serwowana jest również kapusta z grzybami i kapuśniaczki.
Pierogi – farsz ma znaczenie, bo liczy się wnętrze. Możliwości jest tyle co pomysłodawców. Warto pamiętać, że klasyczny, wigilijny farsz z leśnych grzybów i kapusty kiszonej wykorzystywany bywa również przy produkcji krokietów. Jedne i drugie z powodzeniem mogą pojawiać się na wigilijnym stole w towarzystwie barszczu i być alternatywą dla uszek.
To tylko kilka z propozycji, jakie mamy w swojej ofercie. Zamów, zasmakuj i przekonaj się sam.
tekst i fot. mat. partnera
Artykuł sponsorowany