26 kwietnia 2024

Rola chromu w organizmie. Skutki niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

Chrom to jeden z podstawowych pierwiastków dla organizmu człowieka. Ważne jest utrzymywanie go na optymalnym poziomie, ponieważ skutki niedoboru i nadmiaru mogą być poważne. Zobacz, dlaczego organizm potrzebuje chrom i jakie są jego źródła.

Właściwości chromu

Chrom to pierwiastek z grupy metali. W naturze występuje on w różnych formach. Jednak z punktu widzenia biologii człowieka – najważniejszy jest jego III stopień utlenienia. Chrom (III) ma udowodnione działanie na komórki ludzkiego organizmu.

Chrom ma postać stałą. Jest kryształem, który w podstawowej formie ma srebrzysty kolor. Jednak na różnych stopniach utlenienia przyjmuje różne barwy. Stąd też pochodzi jego nazwa – od greckiego słowa “chroma”, który oznacza “kolor”.

Dzienne zapotrzebowanie na chrom jest niewielkie. Dla osoby dorosłej jest to około 40 µg. Dlatego pierwiastek ten jest zaliczany do tzw. mikroelementów (mikroskładników).

Do czego organizm potrzebuje chrom?

Organizm wykorzystuje chrom w wielu ważnych procesach zachodzących w komórkach, ponieważ jest składnikiem potrzebnych w nich enzymów. Najwięcej czerpie z niego trzustka. Pierwiastek ten wspiera jej funkcjonowanie poprzez oddziaływanie na wydzielanie insuliny. Tym samym uczestniczy w procesie regulowania poziomu glukozy we krwi. Chrom bierze również udział w przemianach węglowodanów i białek.

Oprócz tego chrom:

  • wpływa na proces krzepnięcia krwi,
  • bierze udział w syntezie kwasów tłuszczowych,
  • bierze udział w biosyntezie DNA i RNA,
  • wspiera odporność.

Wiele mówi się o chromie w kontekście utraty zbędnych kilogramów. Trzeba jednak pamiętać, że pierwiastek ten nie powoduje chudnięcia. Może jednak usprawnić procesy metaboliczne, dzięki czemu zdrowa dieta i aktywność fizyczna są bardziej skuteczne.

Niedobór chromu

Niedobór tego pierwiastka skutkuje:

  • zaburzeniami w metabolizmie węglowodanów,
  • zaburzeniami w syntezie kwasów tłuszczowych,
  • zaburzeniami odporności,
  • rozwinięciem się nietolerancji glukozy.

Mówi się również o tym, że długotrwały niedobór chromu zwiększa ryzyko wystąpienia cukrzycy i chorób układu krążenia.

Nadmiar chromu

Chrom w nadmiarze może być toksyczny. Prowadzi do zaburzeń w działaniu insuliny. Skutki przedawkowania są widoczne także na skórze (zmiany skórne, uszkodzenie błon śluzowych).

Jak uzupełnić chrom?

Należy spożywać produkty, które są jego źródłem. Są to głównie: szpinak, kasze, ryż, orzechy, produkty pełnoziarniste, a także mięso (wieprzowe) i ryby (łosoś). Można też stosować suplementy diety z chromem.

­

(tekst i fot. mat. partnera)