Edyta Litwiniuk pochodzi z Hrubieszowa, była lekkoatletka, obecnie redaktor naczelna ogólnopolskiego magazynu „Shape”, wykładowca na uczelniach, w telewizji oraz kursach o diecie i aktywności sportowej. Zbliżają się święta, więc zapytałem, jak, co i ile jeść i to o tym poniżej… Jest i przepis na pyszne ciacho.
Zbliża się okres świąteczny, bogaty w przeżycie duchowe, ale i …jedzenie. Pierwszy dzień Wigilia, co Pani powie, o jakości w kalorie zalecanych tradycyjnych potraw, napoi…, czegoś jednak unikać?
Święta są od tego by świętować i odpoczywać, dlatego ostatnią rzeczą, jaką powinniśmy sie przejmować to liczenie kalorii. Dlatego jedzmy, odpoczywajmy, folgujmy sobie, po to, aby od nowego roku realizować postanowienia noworoczne.
Szczególnie dzieci czekają na prezenty z pod choinki, fundować im słodycze…?
Najlepiej domowe słodycze, czyli takie, których skład znamy. Lepiej unikać wszystkich sklepowych wynalazków. Dobrze by było postawić jednak na owoce, orzechy i daktyle. Dzieciom lepiej słodyczy nie dawać za często.
Tradycyjnie w kolejne dni świąteczne jest jeszcze więcej i to tłustego jedzenia, co Pani o nim powie?
Jeść, jeść i się nie przejmować. A po świętach wrócić do właściwego odżywiania. W trzy dni nie przybędzie nam kilogramów, które zaważą na naszym całym życiu. Dlatego nie dajmy się zwariować.
Jest Pani również specjalistką od diety i ćwiczeń dla kobiet w ciąży, jak one powinny reagować z jedzeniem, ale i w pracach przy nich i nie tylko?
Organizm kobiecie w ciąży sam podpowiada różne rozwiązania. Często nie jedzą tego, co wcześniej im smakowało, dlatego jedyna rada to słuchać swojego organizmu i…. nie przemęczać się.
Była Pani profesjonalnym sportowcem obecnie amatorem, jak oni powinni podchodzić do „świątecznego stołu”?
Wszystko zależy od tego, jak mają rozplanowane treningi w dni świąteczne. Ale generalnie nie mogą się przejadać. Chociaż akurat sportowcy o tym wiedzą. To najbardziej zdyscyplinowana żywieniowo grupa.
Większość czeka na desery, może Pani przedstawi nam przepis na smaczne i niskokaloryczne ciastko świąteczne?
Pyszne, zdrowe ciasto czekoladowe z kaszy jaglanej, które często gości na moim stole.
Składniki:
400 g kaszy jaglanej
4 łyżki kakao
100 g gorzkiej czekolady 80 %
1 łyżka oleju rzepakowego
mleko kokosowe
wiórki kokosowe
posiekane migdały
3 jaja „0”
Kaszę jaglaną ugotowałam i pozostawiłam do wystygnięcia. Później zblendowałam i dodałam inne składniki. Wszystko bardzo dokładnie wymieszałam. Powstałą masę przełożyłam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, oprószyłam posiekanymi migdałami i piekłam przez 40 minut w temperaturze 180° C. Podawałam, gdy całkowicie wystygło.
Co Pani poleca, aby pozyskane kalorie przy świątecznym stole „spalić”?
Spacer, spacer i jeszcze raz spacer. Pozwoli mam spalić trochę kalorii i ułatwi trawienie. Klucz do dobrego samopoczucia w całym tym świątecznym obżarstwie.
Wesołych i spokojnych świąt Państwu życzę
***
Edyta Litwiniuk – Grzyb pochodzi z Hrubieszowa, jako lekkoatletka reprezentowała miejscową Unię, Agros Zamość i AZS AWF Warszawa, z którym została wielokrotnym drużynowym mistrzem Polski. Medalistka zawodów centralnych w biegach krótkich i sztafetach. Obecnie redaktor naczelna ogólnopolskiego magazynu „Shape”, wykładowca na uczelni oraz kursach o diecie i aktywności sportowej. Mama dwójki dzieci, aktywna do dzisiaj sportowo, m.in. rywalizuje w triathlonie.
Rozmawiał – Marek A. Kitliński (mak)
Zobacz też:
Hrubieszowianka redaktorem naczelnym magazynu Shape
Rozmowa z Edytą Litwiniuk-Grzyb, o karierze sportowej, nauce, rodzinie i pracy codziennej