Kiedy chcemy o siebie zadbać, to sięgamy po zdrowe jedzenie. Słusznie, ponieważ właściwe odżywianie korzystnie wpływa na kondycję całego organizmu. Jednak nie zawsze to, co na sklepowej półce wygląda na zdrowe, takie właśnie jest. Jak rozpoznać zdrową żywność?
Zdrowe jedzenie – co to właściwie oznacza?
Zdrowe jedzenie jest pojęciem bardzo ogólnym, które można interpretować na różne sposoby. Wykorzystują to producenci żywności, którzy nie zawsze są z nami szczerzy. Teoretycznie wszystkie produkty, które zostały dopuszczone do obrotu, powinny być korzystne dla naszego zdrowia. W rzeczywistości jednak żywność, spełniająca wszelkie normy jakości, może zawierać składniki, których nadmierne spożycie wpływa niekorzystnie na funkcjonowanie organizmu i przyczynia się do rozwoju chorób cywilizacyjnych. Mowa między innymi o rafinowanym cukrze, tłuszczach utwardzonych czy rybach skażonych metalami ciężkimi.
Czym powinna wyróżniać się zdrowa żywność? Zdrowe jedzenie to przede wszystkim świeże, naturalne produkty, takie jak warzywa i owoce, najlepiej sezonowe i pochodzące z gospodarstw ekologicznych.
Żywność niskoprzetworzona – podstawa zdrowego odżywiania
Ważną cechą zdrowego jedzenia jest niski stopień przetworzenia – brak konserwantów, sztucznych aromatów, wzmacniaczy smaku, słodzików, stabilizatorów, tłuszczów utwardzonych. Takie wymogi spełnia właśnie ekologiczne jedzenie. Kupimy je między innymi na eko bazarach, w warzywniakach oraz w sklepach ze zdrową żywnością, a nawet w niektórych marketach. Jak rozpoznać produkty ekologiczne? Muszą one posiadać odpowiednie certyfikaty, potwierdzające ich pochodzenie i wysoką jakość.
Według prawa żywność ekologiczna nie może zawierać składników GMO (modyfikowanych genetycznie), a podczas jej produkcji nie można używać leków weterynaryjnych ani chemii rolnej. Zawiera też znacznie mniej metali ciężkich, ponieważ gospodarstwa ekologiczne muszą znajdować się w odpowiedniej odległości od źródeł zanieczyszczeń, takich jak drogi czy zakłady przemysłowe.
Jeżeli zależy nam na właściwym odżywianiu się, warto jak najczęściej sięgać po zdrowe jedzenie pochodzenia ekologicznego lub pozyskiwane w naturalny sposób, np. z własnego ogródka. Zdrowe jedzenie produkowane w ekologiczny sposób charakteryzuje się wyższą biodostępnością składników odżywczych niż żywność konwencjonalna. Dobrze widać to na przykładzie roślin – jeśli nie są one wspomagane chemicznie, muszą lepiej bronić się przed chorobami i szkodnikami, dzięki czemu produkują więcej korzystnych dla nas związków, takich jak przeciwutleniacze. Także zdrowa żywność pochodzenia zwierzęcego jest bogatsza w składniki odżywcze, np. ekologiczne mięso i produkty mleczne są bardziej zasobne w kwasy tłuszczowe omega-3.
Zdrowe produkty – na co uważać?
Niektóre produkty reklamowane przez producentów jako zdrowe w rzeczywistości takie nie są. Aby nie dać się oszukać, trzeba zwracać uwagę na informacje zawarte na etykiecie. Warto wybierać produkty z jak najkrótszym składem, a co najważniejsze pozbawione sztucznych dodatków do żywności oraz niepotrzebnych wypełniaczy. Uważać trzeba też na takie chwyty marketingowe, jak „żywność light” – producent mógł na przykład pozbawić produkt tłuszczu, ale w zamian umieścił w nim zagęstniki i sporą ilość cukru. Zanim więc sięgniesz po produkt, który wygląda na zdrowy, przeczytaj, co jest napisane na odwrocie. Krótki i naturalny skład oraz mała ilość dodanego cukru przemawiają na korzyść takiego produktu.
Szukasz miejsca, w którym kupisz ekologiczne, zdrowe jedzenie o czystym składzie? Odwiedź sklep internetowy ze zdrową żywnością Foods By Ann.
(tekst i fot. mat. partnera)