23 grudnia 2024

Zdrowo i kresowo w Zespole Szkół nr 1

Dania kuchni kresowej były głównym tematem Powiatowego Konkursu Kulinarnego „Poszukiwanie Walorów Turystycznych i Kulinarnych Powiatu Hrubieszowskiego – Przekąski kuchni kresowej”, który odbył się 23 kwietnia 2013 roku w Zespole Szkół nr 1 w Hrubieszowie.

Reklamy

Członkowie Jury: Wojciech Pęczuła – hydrobiolog, ekspert przyrodniczy Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, znawca kuchni staropolskiej, Dariusz Czujkowski – Naczelnik Wydziału Edukacji, Kultury, Kultury fizycznej i Turystyki w Starostwie Powiatowym w Hrubieszowie, Małgorzata Lachowicz – wicedyrektor ZS nr 1 w Hrubieszowie, Anna Gałka i Anna Wiśniewska – nauczyciele zajęć praktycznych w klasach o profilu gastronomicznym w ZS nr1 w Hrubieszowie brali pod uwagę m.in.: smak, oryginalność i estetykę przygotowywanych potraw.

W konkursie wzięło udział 8 dwuosobowych zespołów – warto dodać, że  nie tylko uczniowie klas gastronomicznych, ale również chłopcy z zupełnie innych zawodów  (technik informatyk i technik pojazdów samochodowych).


Jury przyznało dwa równorzędne I miejsca:

Agnieszka Studzińska i Magdalena Jakimiec – uczennice Powiatowego Zespołu Placówek Szkolno – Wychowawczych w Hrubieszowie za Łódeczki drobiowe z sosem porzeczkowo – żurawinowym.

Angelika Romanowska i Łukasz Ogonowski – uczniowie Zespołu Szkół nr 1 w Hrubieszowie za Krusztatki z soczewicą i barszcz szczawiowy.

II miejsce:

Paulina Kot i Ewa Ożarowska – uczennice Zespołu Szkół nr 1 w Hrubieszowie za Bliny                            z kawiorem i kiszkę ziemniaczaną.

III miejsce:

Angelika Płoszaj i Daniel Jasiński – uczniowie Zespołu Szkół w Dołhobyczowie za Kresowe śledzie rodzynkowe i Karkówkę na kapuście.

 

W konkursie udział wzięli również uczniowie :

– Sylwia Kościuk i Marlena Mojsym kl. IIT4c

– Kinga Kimok i Krzysztof Nowicki kl. IIT4b

– Kamil Drączkowski i Damian Daciuk kl. IIIT4d

– Łukasz Magier kl. IIIT4c i Marcin Baran kl. IIIT4d

            Opiekunami młodzieży były panie: Agnieszka Kozicka, Agnieszka Tomicka, Anna Wiśniewska, Anna Gałka, Urszula Sitarz, Ewa Szeweńko i Justyna Chwedczuk.

            Pan dr Wojciech Pęczuła przeprowadził wykład na temat: ”Rola kwasów tłuszczowych omega 3  w żywieniu człowieka”. Wykładu wysłuchały klasy: IIE, IIT4b, IIIT4c, IIIT4c, IT4b.



Łukasz Magier / Daniel Buchowiecki

fot. ZS nr 1