Dania kuchni kresowej były głównym tematem Powiatowego Konkursu Kulinarnego „Poszukiwanie Walorów Turystycznych i Kulinarnych Powiatu Hrubieszowskiego – Przekąski kuchni kresowej”, który odbył się 23 kwietnia 2013 roku w Zespole Szkół nr 1 w Hrubieszowie.
Członkowie Jury: Wojciech Pęczuła – hydrobiolog, ekspert przyrodniczy Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, znawca kuchni staropolskiej, Dariusz Czujkowski – Naczelnik Wydziału Edukacji, Kultury, Kultury fizycznej i Turystyki w Starostwie Powiatowym w Hrubieszowie, Małgorzata Lachowicz – wicedyrektor ZS nr 1 w Hrubieszowie, Anna Gałka i Anna Wiśniewska – nauczyciele zajęć praktycznych w klasach o profilu gastronomicznym w ZS nr1 w Hrubieszowie brali pod uwagę m.in.: smak, oryginalność i estetykę przygotowywanych potraw.
W konkursie wzięło udział 8 dwuosobowych zespołów – warto dodać, że nie tylko uczniowie klas gastronomicznych, ale również chłopcy z zupełnie innych zawodów (technik informatyk i technik pojazdów samochodowych).
Jury przyznało dwa równorzędne I miejsca:
Agnieszka Studzińska i Magdalena Jakimiec – uczennice Powiatowego Zespołu Placówek Szkolno – Wychowawczych w Hrubieszowie za Łódeczki drobiowe z sosem porzeczkowo – żurawinowym.
Angelika Romanowska i Łukasz Ogonowski – uczniowie Zespołu Szkół nr 1 w Hrubieszowie za Krusztatki z soczewicą i barszcz szczawiowy.
II miejsce:
Paulina Kot i Ewa Ożarowska – uczennice Zespołu Szkół nr 1 w Hrubieszowie za Bliny z kawiorem i kiszkę ziemniaczaną.
III miejsce:
Angelika Płoszaj i Daniel Jasiński – uczniowie Zespołu Szkół w Dołhobyczowie za Kresowe śledzie rodzynkowe i Karkówkę na kapuście.
W konkursie udział wzięli również uczniowie :
– Sylwia Kościuk i Marlena Mojsym kl. IIT4c
– Kinga Kimok i Krzysztof Nowicki kl. IIT4b
– Kamil Drączkowski i Damian Daciuk kl. IIIT4d
– Łukasz Magier kl. IIIT4c i Marcin Baran kl. IIIT4d
Opiekunami młodzieży były panie: Agnieszka Kozicka, Agnieszka Tomicka, Anna Wiśniewska, Anna Gałka, Urszula Sitarz, Ewa Szeweńko i Justyna Chwedczuk.
Pan dr Wojciech Pęczuła przeprowadził wykład na temat: ”Rola kwasów tłuszczowych omega 3 w żywieniu człowieka”. Wykładu wysłuchały klasy: IIE, IIT4b, IIIT4c, IIIT4c, IT4b.
Łukasz Magier / Daniel Buchowiecki
fot. ZS nr 1