11 stycznia 2016 r. w Zespole Szkół nr 5 im. Jana Pawła II w Lublinie odbyły się eliminacje okręgowe XX Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności.
Jej celem było: pobudzenie i rozwijanie zainteresowań uczniów problemami żywienia, upowszechnienie wzorców racjonalnego żywienia, konfrontacja możliwości i osiągnięć uczniów z różnych szkół oraz podniesienie poziomu kształcenia zawodowego.
Program olimpiady obejmował m.in.: spotkanie organizacyjne uczestników i opiekunów z Komisją Okręgową, eliminacje pisemne i sympozjum szkoleniowo – naukowe „Wokół współczesnych wyzwań nauk o żywieniu”.
Wiodącym tematem tegorocznej XX edycji była „Żywność prozdrowotna”.
W olimpiadzie uczestniczyło 71 uczniów szkół ponadgimnazjalnych z województwa lubelskiego i świętokrzyskiego. Zespół Szkół nr 1 w Hrubieszowie reprezentowali: Iwona Brzoza – uczennica klasy IV t4b w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych oraz Szymon Ufnal – uczeń klasy III tc w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych. Młodzież wykazała się dobrą znajomością wiedzy o żywności i żywieniu. Uczniów przygotowywała Magdalena Jędruszczak.
Magdalena Jędruszczak