11 maja 2024

Horodło: Powiatowy Nadbużański Jarmark Kulinarny

20 lipca 2014 roku na boisku sportowym w Horodle odbył się Powiatowy Nadbużański Jarmark Kulinarny 2014.

 

Wystawcy produktów kulinarnych: 

1. Koło Gospodyń Wiejskich w Horodle
2. Koło Gospodyń Wiejskich w Liskach
3. Koło Gospodyń Wiejskich w Bereżnicy
4. Koło Gospodyń Wiejskich w Poraju
5. Koło Gospodyń Wiejskich w Rogalinie
6. Koło Gospodyń Wiejskich w Matczu
7. Koło Gospodyń Wiejskich w Zosinie
8. Agroturystyka – Alina Kicun – Rogalin gm.Horodło
9. KGW Mołodiatycze gm.Trzeszczany

 

Podczas festynu rozstrzygnięto konkurs na “Hrubieszowski Produkt Kulinarny -2014 “.

Komisja w składzie:

1. Beata Kuropatwa – Powiatowy Zespól Doradztwa Rolniczego w Hrubieszowie
2. Krzysztof Kasprzak – długoletni Szef Kuchni restauracji „Sfinks” w Warszawie
3. Paweł Kłosiński – Inspektor Wydziału Edukacji,Kultury,Kultury Fizycznej i Turystyki Starostwa Powiatowego w Hrubieszowie .

po ocenie produktów wg kategorii:

Ciasta, chleby i inne wypieki;
Napoje (alkoholowe i bezalkoholowe);
Inne produkty regionalne (pochodzenia zwierzęcego, roślinnego i mieszane).
i oceniane według następujących kryteriów:
– smak potrawy
– regionalność i tradycyjna receptura wytwarzania potrawy
– oryginalność potrawy
– sposób podania i prezentacji potrawy

postanowiła przyznać: 

 

I nagrody

1. KGW Zosin – za „Chleb pszenno -żytnio z ziarnami ””
2. KGW Liski Alkohol „Łamacz głów”
3. KGW Bereżnica „Szczupak faszerowany „

 

II nagrody

1. KGW Poraj „Ciasto wiejskie drożdżowe z owocami„
2. KGW Matcze „Mix pierogów”
3. Agroturystyka – Alina Kicun Rogalin gm.Horodło „Nalewka z orzecha włoskiego”

 

III nagrody

1. KGW Mołodiatycze „Torcik babuni „–
2. KGW Mołodiatycze „Nalewka z czarnego bzu”
3. KGW Horodło – ”Kulebiak ”

 

oraz przyznała wyróżnienia : 

I wyróżnienie 

1. KGW Horodło – Piernik „Cudak”
2. KGW Poraj – Napój „Mohito”
3. Agroturystyka – Alina Kicun Rogalin gm.Horodło „Olej lniany z czosnkiem z doliny Bugu

II wyróżnienia 

1. KGW Liski „Bułki owsiane ”
2. KGW Rogalin – Lemoniada miętowo- cytrynowa
3. KGW Mołodiatycze „Gęś z gołąbkami z kaszy pęczak ”

III wyróżnienia

1. Agroturystyka – Alina Kicun Rogalin gm.Horodło – „Chleb swojski”
2. KGW Matcze „Nalewka Urtica „
3. KGW Liski – „ Pierś z kurkami „

 

Nagrody w konkursie na Hrubieszowski Produkt Kulinarny 2014 ufundowało Starostwo Powiatowe w Hrubieszowie.

Uatrakcyjnieniem Jarmarku były występy zespołów i kapel ludowych, młodzieżowych zespołów wokalnych i solistów oraz zabawa z zespołem ”Liffe” z Hrubieszowa.

Ponadto:
* atrakcje dla dzieci: dmuchane zjeżdżalnia, trampolina, samochodziki, zamek dmuchany, krokodyl, basen z kulami wodnymi,przejażdżki bryczką
* ogródek piwny
* kiermasz kulinariów.

 

Organizatorzy:

STAROSTA HRUBIESZOWSKI,WÓJT GMINY HORODŁO oraz GMINNY OŚRODEK KULTURY W HORODLE składają serdeczne podziękowania wszystkim uczestnikom za liczne przybycie i udział w imprezie.

 

Zdjęcia »

 

Info i fot. GOK Horodło