Publikujemy komunikat przesłany do redakcji lubiehrubie.pl przez rzecznika Krajowej Spółki Cukrowej S.A. dotyczący powołania nowego dyrektora Cukrowni Werbkowice.
Nowy dyrektor Cukrowni Werbkowice w Krajowej Spółce Cukrowej S.A.
Maryla Symczuk została nowym dyrektorem Cukrowni Werbkowice. Maryla Symczuk jest mieszkanką powiatu hrubieszowskiego, gdzie zlokalizowany jest Oddział Krajowej Spółki Cukrowej S.A. – Cukrownia Werbkowice. Nowa dyrektor jest magistrem inżynierem nauk rolnych. Studiowała Ochronę Środowiska Rolniczego na Uniwersytecie Przyrodniczym w Lublinie, Agrobiznes i przedsiębiorczość w Akademii Rolniczej w Szczecinie oraz Przyrodoznawstwo na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. Do tego rachunkowość na studiach podyplomowych na Wyższej Szkole Zarządzania i Administracji w Zamościu.
Przed pracą w KSC S.A. – Pani Symczuk była od listopada 2018 do czerwca 2020 Starostą Powiatu Hrubieszowskiego. Wcześniej przez dwa lata zajmowała stanowisko kierownika Placówki Terenowej Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego w Hrubieszowie. Przed KRUS-em pracowała, jako wizytator w Kuratorium Oświaty w Lublinie, a konkretnie – w jego zamojskiej delegaturze. Wcześniej była nauczycielem dyplomowanym w Zespole Szkół nr 4 w Hrubieszowie.
Poprzedni Dyrektor Oddziału, Pan Krzysztof Mięczak zrezygnował z funkcji dyrektora Cukrowni z powodów osobistych i od września br. objął stanowisko Zastępcy Dyrektora ds. technicznych w Cukrowni Werbkowice.
Cukrownia Werbkowice jest jednym z siedmiu oddziałów KSC produkujących cukier, działa od 1963 r. Dzięki przeprowadzonej w ostatnich latach modernizacji jest dzisiaj jednym z najnowocześniejszych zakładów produkujących cukier w Europie. Od trzech lat w tej cukrowni prowadzone są także kampanie sokowe (obok Cukrowni Kruszwica oraz Cukrowni Nakło). W kampanii 2019/2020 Cukrownia Werbkowice wyprodukowała 135 000 ton cukru, łącznie z cukrem odłożonym w soku gęstym, którego wolumen wyniósł 36 000 ton. Początek tegorocznej kampanii zaplanowany został na 19 września br. W 2019 roku w Cukrowni Werbkowice oddano do użytku pierwszą w Polsce niskotemperaturową suszarnię cukru. Nowoczesna technologia pozwala wytwarzać ekologiczne wysłodki, powstające podczas produkcji cukru spożywczego z buraków cukrowych.
Z poważaniem
Szymon Smajdor
Rzecznik Prasowy
fot. KSC