Chałwa jest popularnym słodkim przysmakiem, rzadko można spotkać osobę, która nie znałaby tego wyrobu cukierniczego. Chałwa popularna jest w krajach śródziemnomorskich, zachodniej Azji oraz na Bałkanach. Wytwarzana jest ona z miazgi nasion oleistych oraz dodatku karmelu lub miodu. Zależnie od regionu, w którym powstaje, różni się sposób jej wytwarzania, dodatki, a także jej konsystencja. Jednak czym wyróżnia się chałwa ukraińska?
Podstawą słonecznik – więcej o niesamowitym składzie
Chałwa ukraińska, w przeciwieństwie do chałw pochodzących z innych regionów świata, wytwarzana jest nie z sezamu, który stanowi najpopularniejszą podstawę chałwy, a z ziaren słonecznika. Do produkcji chałwy używana jest miazga z prażonych ziaren słonecznika, dzięki czemu w tej wersji tego popularnego smakołyka nie wyczujemy gorzkiego posmaku, a jedynie słodycz pochodzącą z ziaren słonecznika.
W chałwie możemy znaleźć takie składniki jak cukier, ekstrakt z korzenia lukrecji, ekstrakt z korzenia mydelnicy. Zależnie od gustu i upodobań możemy znaleźć chałwy zawierające orzechy, suszone owoce lub też niezawierające żadnych dodatków. Do wyboru mamy również chałwy w różnych smakach, takich jak kakaowy, waniliowy, z dodatkiem mleka lub też chałwę w glazurze. Wiele rożnych smaków chałwy ukraińskiej możemy odnaleźć na stronie https://best-market.pl/slodycze/chalwa/.
Chałwa – korzyści zdrowotne
Słodycze zazwyczaj kojarzą nam się z niezdrowym jedzeniem, jednak w przypadku chałwy możemy znaleźć również i korzyści zdrowotne wynikające z jej spożywania. Ziarna słonecznika bogate są w witaminę E, która jest silnym przeciwutleniaczem, zwalcza wolne rodniki, pozwala chronić organizm przed stresem oksydacyjnym i uszkodzeniem komórek. Opóźnia procesy starzenia się skóry, odmładza i poprawia jej kondycję. Dodatkowo pomaga w zachowaniu prawidłowej krzepliwości krwi, zapobiegając zakrzepom. Wspiera również funkcjonowanie wzroku, obniża zły cholesterol we krwi oraz wpływa na wydolność mięśni. Zawiera również witaminę A, która również wspomaga kondycję cery oraz wzrok, a także witaminę B, która odpowiedzialna jest za funkcjonowanie układu mięśniowego i nerwowego. Chałwa bogata jest również w wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega 6, które wpływają na normalizację ciśnienia tętniczego, funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego, regulację stężenia cholesterolu we krwi oraz rozwój wzroku i układu nerwowego. Należy jednak pamiętać, że ze względu na obecność dużej ilości tłuszczów oraz zawartości cukru jest ona wysokokaloryczna.
Do czego wykorzystać chałwę?
Chałwa spożywana jest zazwyczaj jako dodatek do kawy lub herbaty, jednakże nie oznacza to, że nie można wykorzystać jej w inny sposób. Chałwa stanowi idealną podstawę do stworzenia kremu, którym możemy przełożyć bezę czy biszkopt. Fani owsianki mogą odnaleźć w niej składnik do stworzenia słodkiego śniadania. Chałwa może być również urozmaiceniem smaku tradycyjnych muffinek. Stanowi ona również pyszny dodatek do lodów, deserów czy do wykończenia ciasta. Można wykorzystać ją również do tworzenia wielu deserów.
Wspaniałe odmiany chałwy znajdziecie na www.best-market.pl.
(tekst i fot. mat. partnera)